Autoritzat un transvasament del Tajo al Segura de 14 hectòmetres cúbics a l'agost

La comissió central d'explotació ha considerat en la decisió la situació hidrològica excepcional (nivell 3) dels embassaments de capçalera i les reserves en les conques receptores

El transvasament Tajo-Segura, en una imatge d’arxiu
El transvasament Tajo-Segura, en una imatge d’arxiu / À Punt NTC

La comissió central d'explotació de l'Aqüeducte Tajo-Segura ha autoritzat el transvasament de 14 hectòmetres cúbics (hm³) des dels embassaments de la capçalera, Entrepeñas i Buendía, per al mes d'agost. D'eixa quantitat, 7,5 es destinaran a proveïments urbans i els 6,5 restants seran per a regadiu, segons explica en un comunicat el Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (Miteco).

La decisió s'ha adoptat aquest dijous en la reunió telemàtica de la comissió, que ha valorat la situació del mes d'agost tenint en compte les noves normes d'explotació del transvasament, que va aprovar el govern espanyol el passat 27 de juliol a través d'un reial decret, així com les noves tarifes.

Igualment s'ha considerat la situació hidrològica excepcional del sistema de la capçalera del riu Tajo i les reserves de volums d'aigua transvasada disponibles en la conca del Segura. Un excedent que ha xifrat en 125,9 hm³ per a proveïments i regadius i 33,3 hm³ més corresponents a volum autoritzat no transvasat.

L'organisme regulador del Tajo-Segura ha constatat que, en data 1 d'agost de 2021, la situació del sistema es correspon amb el nivell 3, referida a situacions hidrològiques excepcionals. Això permetria autoritzar un transvasament de manera discrecional però motivada de fins a 20 hectòmetres cúbics. 

Ha assenyalat, a més, que els canvis efectuats en la reforma del govern espanyol no afecten la situació corresponent a aquest nivell i ha pres nota de la previsió per als propers sis mesos, que indica que el sistema es mantindrà en situació hidrològica excepcional.

Retallada polèmica en el transvasament

El passat 27 de juliol el govern espanyol va acordar canviar les regles d'explotació del Tajo-Segura, el que implica reduir de 38 a 27 hectòmetres cúbics mensuals la quantitat d'aigua transvasada quan hi ha una situació de normalitat hídrica (nivell 2). Una modificació que l'executiu estatal justifica per a "garantir l'estabilitat del sistema" i que té el rebuig en bloc dels regants de tot el Llevant i els governs autonòmics valencià, murcià i andalús.  

També et pot interessar

stats