Les autoritats alemanyes han anunciat que investigaran els moviments negacionistes

El motiu és la seua relació amb els partits d'ultradreta, com és el cas del més important, el moviment Querdenker, que està format per nacionalistes, extremistes d'ultradreta i grups antivacunes

Auge negacionisme
Rafael Salom
27 de setembre 2021 - 17:34

Les autoritats alemanyes han anunciat que investigaran els moviments negacionistes "per la seua relació amb els partits d'ultradreta". El més important és el moviment Querdenker, que vol dir 'els lliures pensadors', i que està format per nacionalistes, extremistes d'ultradreta i grups antivacunes, que no reconeixen la legitimitat del govern alemany.

Les eleccions a Alemanya han confirmat la consolidació del partit d’ultradreta Alternativa per Alemanya, que es manté com la quarta força més votada, encara que perd dos punts. Durant la pandèmia el partit s'ha infiltrat en els moviments negacionistes i antivacunes. Un fenomen que també s'ha viscut en altres països en tot el món.

Anna López, doctora en Ciències Polítiques, en una entrevista amb À Punt ha explicat que aquests moviments "defensen la llibertat individual absoluta, i no respecten ni les limitacions individuals, ni l'obligatorietat de les vacunes, com tampoc les restriccions del coronavirus”. Per la seua part, Miquel Ramos, periodista expert en moviments d’ultradreta, ha explicat que “l’extrema dreta ha vist un bon moment per a traure un bon rèdit polític”.

Durant la pandèmia les manifestacions dels negacionistes a Alemanya s'han multiplicat. Algunes han acabat amb greus aldarulls, com l'intent d'assalt al Parlament alemany el 2020.

Aldarulls al Parlament alemany al 2020
Aldarulls al Parlament alemany al 2020 / À Punt NTC

La relació entre la ultradreta i els negacionistes també s'ha estés a Àustria, Itàlia, Franca. Mentre que als Estats Units està l'epicentre, on grups ultraconservadors i neofeixistes han optat per difondre teories de la conspiració. Un dels més coneguts és QAnon, un moviment amb fortes arrels antisemites que assegura que el món està controlat per una elit de pederastes, Bill Gates i el 5G.

L'expresident Donald Trump va mostrar la seua simpatia per aquests grups que, fins i tot, van assaltar el Capitoli alentats per missatges en les xarxes socials. Als Estats Units el 25% de la població no s'ha vacunat. És a dir, 80 milions de persones.

També et pot interessar

stats