Les autonomies podran reduir la mobilitat de familiars i afins, i limitar les reunions de Nadal

El ministre de Sanitat explica que es manté el pla inicial per al Nadal però permet que cada autonomia faça modificacions.

Agents de la Policia Nacional realitzen controls de mobilitat en una estació
Agents de la Policia Nacional realitzen controls de mobilitat en una estació / Jesús Hellín (Europa Press)

El govern espanyol i les autonomies han pres aquest dimecres algunes decisions, preocupats per la tendència creixent de les dades de la segona onada de la pandèmia. Així, es manté el pla de Nadal, sense mobilitat entre autonomies, però els permet restringir a menys de deu el nombre de persones que celebren juntes els dies grans de les festes, restringir la mobilitat de familiars i persones pròximes i la mobilitat nocturna la nit de Nadal i de Cap d'Any.

Així ho ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa posterior a la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. “És una tendència de creixement”, ha resumit. Hi ha una “alta preocupació” que s'ha mostrat durant la Comissió Interterritorial de Sanitat, en què participen les autonomies i en què ha quedat clar que cal prendre mesures amb promptitud i de forma àgil. Un acord entre tots per a prendre mesures ràpides i evitar que continue creixent la pandèmia.

Desaconsellats els test d'autodiagnòstic

D'altra banda, Illa ha deixat clar que hi ha un acord unànime sobre els tests d'autodiagnòstic. El ministre ha deixat clar que l'acord desaconsella aquests tests a partir de la informació tècnica que s'ha rebut al respecte. “Aquests tests poden dur a enguany. Amb açò no es juga. Si algú té símptomes ha d'acudir a la xarxa sanitària pública”, ha emfatitzat.

El ministre ha defés que l'estratègia actual ha donat resultat durant la segona onada i ha recordat que són les autonomies les que, a partir d'un marc comú, van prenent les decisions que s'adapten a tot el territori o a una part d'aquest. Illa ha advertit que si hi ha un canvi de tendència, cal reaccionar. “I haurem de seguir prenent mesures i reaccionant en funció de la realitat de les dades”, ha afegit en resposta a les preguntes dels periodistes.

La vacuna: el principi del final, però no el final

El responsable de Sanitat també ha explicat que durant la reunió s'ha parlat de la vacunació. Un procés que, ha dit, “serà el principi del final, però no el final”. El ministre ha recordat que es tardarà mesos a aconseguir els nivells de vacunació que permetran rebaixar les mesures de prevenció. Illa ha defés la voluntat que la vacunació comence en tot Europa el mateix dia. Ha evitat concretar la data en la qual s'iniciarà la vacunació, però ha afegit que el més important és que es pronuncie l'Agència del Medicament.

140 milions de dosis

140 milions de dosis

Espanya adquirirà en conjunt 140 milions de dosis per a immunitzar 80 milions d'habitants. "Hi haurà dosis de sobra", ha tranquil·litzat. Illa ha recordat la voluntat del govern que el repartiment a tot Espanya serà equitatiu i començarà per les residències de majors i els sanitaris, com a la resta d'Europa.

Preocupació

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, posava el focus aquest matí en el “preocupant augment dels contagis” de coronavirus els últims dies. Tant, que ha dit que, en cas de ser necessari, l’executiu proposarà a les comunitats autònomes endurir el pla de Nadal. “Només depén de nosaltres no obrir la porta a una tercera onada”, ha expressat.

En la mateixa línia s’ha manifestat Ana Barceló, consellera de Sanitat Universal. Barceló ha avançat aquest dimecres la reunió que tindrà lloc dijous, precisament, per a valorar si cal aplicar noves restriccions, una possibilitat sobre la qual ja s’havia pronunciat la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra.

A aquestes declaracions s’ha sumat també Gloria Calero, delegada del govern a la Comunitat Valenciana. “No ens tremolarà la mà a l’hora de prendre decisions”, ha dit hui en Les notícies del matí.

Mentre algunes comunitats autònomes ja avançaren fa setmanes la seua intenció d’endurir les mesures per a Nadal, altres esperen la resolució del govern espanyol d'aquest dimecres per tal d’actuar-hi. De moment, el temps corre en contra.

També et pot interessar

stats