Augmenten un 30% les denúncies per discriminació a l'ètnia gitana en 2018

Es comptabilitzen 334 denúncies per antigitanisme en tot Espanya, 100 més que en 2017.

La FSG exigeix que s'aprove una llei Integral per a la igualtat de tracte i la no discriminació
La FSG exigeix que s'aprove una llei Integral per a la igualtat de tracte i la no discriminació / Facebook Fundació Punjab de Castelló

La Fundació Secretariat Gitano ha comptabilitzat 334 denúncies de persones d'aquesta ètnia per discriminació i antigitanisme en tot Espanya en 2018. Aquesta xifra suposa un creixement del 30% respecte als 232 casos recollits en 2017, segons un informe anual publicat per aquesta entitat.

La fundació ha atribuït l'augment a un major apoderament de les persones d'ètnia gitana i a la bona faena realitzada en la lluita per la igualtat, encara que consideren que una gran part de les víctimes segueix sense denunciar i que la quantitat real de casos és molt més elevada. Per aquesta raó, exigeixen que s'aprove una llei Integral per a la igualtat de tracte i la no discriminació.

Dificultat per a llogar habitatges, la discriminacio més comuna

El president de la fundació, Pedro Puente, ha afirmat que aquesta llei és especialment necessària en el cas de l'habitatge, ja que una de les discriminacions més comunes és que els llogaters es neguen a llogar habitatges a gitanos per la seua ètnia. Així, ha lamentat que la legislació actual no recull cap mesura contra aquest fet.

En aquest sentit, ha reclamat també l'aprovació de plans d'acció per a l'erradicació del barraquisme i l'infrahabitatge, i l'increment dels habitatges socials, així com l'establiment d'alternatives habitacionals.

Casos d'antigitanisme detectats

A més, s'han detectat 55 casos d'antigitanisme en l'àmbit laboral, per la qual cosa la FSG reclama que les inspeccions de treball investiguen i sancionen les empreses on ocorre açò. Així mateix, exigeixen que les companyies milloren l'atenció a la diversitat ètnica i duguen a terme campanyes de sensibilització per a eliminar estereotips.

Quant a l'educació, la fundació ha constatat 31 casos i denuncien l'existència de segregació escolar, amb quantitats molt altes de gitanos i també de migrants en determinats centres educatius. Per aquest motiu exigeixen l'eliminació d'aquesta segregació i demanen sancions quan es produïsca assetjament escolar a persones d'ètnia gitana.

D'altra banda, xifren en un 60% els casos de discriminació contra dones. Per això reclamen més dotacions per a programes de suport integral especialitzats per a la dona gitana, amb l'objectiu de fomentar una millor formació acadèmica i més inserció laboral, a més de lluitar contra la violència de gènere i la discriminació.

També et pot interessar

stats