Augmenten un 18% les agressions sexuals a la Comunitat Valenciana

Enguany s'han registrat més de 1.200 delictes sexuals, dels quals 130 han sigut violacions.

Concentració davant la Ciutat de Justícia de València en contra de la sentència de La Manada
Concentració davant la Ciutat de Justícia de València en contra de la sentència de La Manada / Carolina Salvador

Les últimes dades fetes públiques pel Ministeri de l'Interior confirmen l'augment continu dels delictes sexuals des del 2013. A tot Espanya, els últims 9 mesos s'han comés vora 10.500 delictes contra la llibertat sexual. Això representa un 16,4% més que durant el mateix període de l'any passat. A la Comunitat Valenciana l'increment de delictes respecte del 2017 és del 18%, dos punts per damunt de la mitjana estatal. S'hi han comés 1.211 delictes, dels quals 131 han sigut violacions amb penetració. Aquest últim tipus de delicte, especialment greu, ha augmentat enguany un 45%.

Des de la Fiscalia de Violència de Gènere asseguren que, tot i que les xifres són alarmants, no resulta impossible discernir si han augmentat les denúncies o la violència sexual. Malauradament, es tracta d'un tipus de delicte que només poden denunciar les agredides. Susana Gisbert, fiscal de Violència de Gènere a la Comunitat Valenciana, en declaracions a À Punt Mèdia: "La violència sexual no és un delicte públic, necessita que hi haja una denúncia de la perjudicada o, si és un menor o un discapacitat, la denúncia de la Fiscalia".

Gisbert ha posat com a exemple que si qualsevol persona presencia un delicte sexual i ho conta, però la víctima no presenta denúncia, no hi ha res a fer, i el delinqüent podria continuar indemne.

El total de denúncies presentades per delictes sexuals el 2017 a tot l'Estat –molts d'ells emmarcats dins de la violència de gènere– va ser de 1.320, la xifra més alta dels últims huit anys. Per contra, cal destacar la resposta eficaç de les forces de seguretat, que van resoldre un 80% dels casos a la Comunitat Valenciana, amb més de 800 detinguts l'any passat.

També et pot interessar

stats