Augmenten els casos persones majors amb estrés i ansietat a les consultes per l'inici de curs

Els psicòlegs de Casa de Salut alerten de la síndrome "d'avis esclaus" i recomanen respectar les limitacions que suposa la vellesa.

Els psicòlegs alerten que pateixen molts avis
Els psicòlegs alerten que pateixen molts avis

Els psicòlegs alerten de l'increment de casos de persones majors que pateixen estrés i ansietat en les seues consultes. El mes de setembre s'inicia el curs escolar i amb aquest les obligacions i els horaris moltes vegades incompatibles amb la vida laboral dels pares i mares, un fet que fa que en moltes ocasions deleguen en part la criança i educació dels seus fills en els avis. Aquesta decisió està fent que molts avis patisquen el que es coneix com la síndrome dels avis esclaus, una malaltia greu que genera una sobrecàrrega física i emocional, causa desequilibris greus i progressius.

Així ho adverteix el psicòleg forense de la Unitat de Psiquiatria de l'Hospital Casa de Salut, Tony Crespo, qui ha assegurat que "en els últims anys estan augmentant els casos" i adverteix que l'esgotament que sofreixen els iaios a càrrec dels nets "pot acabar derivant en una depressió".

Símptomes de la 'síndrome dels avis esclaus'

D'una banda, hi ha efectes físics a conseqüència de l'ansietat que els causen als avis certes situacions que no poden controlar. Aquests efectes poden derivar en taquicàrdies, pressió arterial alta, marejos, acalorades, respiració entretallada, dolor crònic en articulacions i esquena pels esforços corporals, així com dificultat per a agafar la son a la nit derivat d'un esgotament físic.

D'altra banda, hi ha avís que se senten desbordats emocionalment a l'hora de manejar situacions estressants com pot ser la criança i l'educació dels seus nets. En aquests casos, a més, solen sentir-se culpables i inútils, sentiments que els provoquen una immensa tristesa i un abatiment generalitzat, explica el psicòleg forense.

"Cal tindre en compte també –puntualitza el doctor Tony Crespo– que el sentiment de compromís dels avis fa que molts se senten responsables de continuar donant suport als seus fills a través del suport incondicional als seus nets, amb la finalitat de continuar sentint-se útils a pesar de ser conscients que no mantenen les suficients capacitats físiques i mentals per a tal fi".

Per aquestes raons, l'expert recomana "conéixer i respectar les limitacions dels avis perquè ja que l'edat gran hauria de ser una etapa d'alliberament de càrregues, temps de descans, oci i tranquil·litat".

També et pot interessar

stats