Augmenten els casos d’estrés vacacional per no saber desconnectar del treball

Mentre es treballa a un ritme accelerat, els nivells de cortisol i adrenalina són elevats, dues hormones relacionades amb l’ansietat.

Les persones amb càrrecs d'empleat contacten amb l’oficina durant les vacances en el 45% dels casos
Les persones amb càrrecs d'empleat contacten amb l’oficina durant les vacances en el 45% dels casos / Arxiu

Un 51% de la ciutadania espanyola en actiu respon correus electrònics i atén telefonades de faena durant les seues vacances, segons l’últim informe sobre el mercat laboral a Espanya d’InfoJobs-ESADE, la qual cosa augmenta el que els especialistes denominen “estrés vacacional”.

La psicòloga Sílvia Saumell ha recordat l’expressió “depressió de la gandula”, la qual va encunyar la clínica austríaca Wagner-Jauregg per a referir-se a l’ansietat que començaven a tractar en alguns pacients amb dificultat per a oblidar-se del treball en els seus períodes de descans estival.

“Aquesta síndrome, també anomenada ‘estrés vacacional’ o ‘baixó estiuenc’, és cada vegada més freqüent”, ha advertit. Els símptomes que detecta són problemes de concentració i memòria, sensació de no parlar amb fluïdesa, cansament, problemes per a dormir o baixada d’ànim, entre altres. “Els períodes d’estrés prolongat poden generar sentiments de tristesa, desmotivació i irritabilitat”, ha agregat Saumell.

Les hormones culpables: el cortisol i l’adrenalina

L’especialista explica que mentre es treballa a un ritme accelerat, els nivells de cortisol i adrenalina –les dues hormones relacionades amb l’estrés– són elevats. L’adrenalina fa que el sistema immunològic estiga més fort, mentre que el cortisol actua com a antiinflamatori perquè puguem aguantar jornades llargues.

“En canvi, quan entrem en ‘mode vacances’, aquests nivells d’hormones baixen, amb la qual cosa el nostre sistema immunològic es deprimeix i podem emmalaltir més fàcilment”, ha advertit Saumell, que apunta que és més comú que el patisquen “persones hiperexigents o que es consideren imprescindibles”. Aquestes persones, quan es troben de vacances, no saben fer front al temps lliure, no saben com relaxar-se i gaudir-ne. “De tindre una agenda de gom a gom i estar sempre pendents del mòbil i dels correus electrònics, passen a no tindre res d'això. I quan es queden sense la seua rutina, es desestabilitzen”, ha prosseguit.

Un 34% de les persones es creu imprescindible

Segons dades de l’últim informe de l’empresa de recerca de treball, un 34% de les persones enquestades creu erròniament que són imprescindibles i que ningú podrà substituir-les i, a més, el 8% mai s’agafa més d’una setmana seguida de vacances per temor al fet que el treball no tire avant en la seua absència. De fet, l’addicció al treball augmenta segons la posició: les persones amb càrrecs d’empleat contacten amb l’oficina durant les vacances en el 45% dels casos; els intermedis ho fan en el 68%, i els càrrecs directius, en el 84%.

“Desconnectar és molt necessari per a descansar i per a continuar sent productius després. Recomane a totes les persones que estiguen de vacances que desconnecten i experimenten altres coses, que gaudisquen i es relaxen. Per a aquelles que no puguen evitar consultar el seu telèfon intel·ligent, aconselle que s'obliguen a fer-ho només un dia a la setmana i en una franja horària concreta”, ha afegit la professora d’Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Gina Aran.

També et pot interessar

stats