Augmenta la concentració d'ozó a l'aire amb l'entrada de l'estiu

Els gasos contaminants preocupen els experts i es propaguen cap a les zones d'interior pels corrents d'aire

Les zones de l'interior seran les més afectades per l'ozó / À Punt NTC
02 de juny 2021 - 17:58

L'estiu és l'època de l'any amb major incidència de rajos de sol a l'atmosfera que, en entrar en contacte amb els òxids de nitrogen provocats en gran mesura pels vehicles, es converteixen en l'anomenat ozó: un gas present en l'aire que, en quantitats elevades, pot ser perillós per a la salut i desencadenant de problemes per a l'ecosistema en general.

A la Comunitat Valenciana, les zones en què s'emet més òxid de nitrogen són València, Alacant, Castelló i Elx. Aquesta dada es correspon amb la de les ciutats més poblades del territori i, al seu torn, amb major trànsit de vehicles. El problema s'agreuja quan aquests gasos contaminants, a més de concentrar-se a la franja costanera, es propaguen pels corrents d'aire fins a les comarques de l'interior, que acaben sent les més afectades per la contaminació aliena.

Contaminació per ozó a la Comunitat Valenciana
Contaminació per ozó a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

Segons els experts, la situació preocupa, i molt, més encara quan es compleixen més de cinc anys seguits en què se sobrepassen els límits de gasos contaminants permesos per l'OMS. Les conseqüències van des de problemes respiratoris i cefalees fins a l'alteració dels cultius.

També et pot interessar

stats