L'Audiència Nacional dona la raó a Ayuso i suspén cautelarment les restriccions a l'oci nocturn a Madrid

Consideren que l'interés públic que al·lega la comunitat autònoma necessita més protecció cautelar que el del govern espanyol

Imatge d'arxiu de l'oci nocturn a Madrid
Imatge d'arxiu de l'oci nocturn a Madrid / A. Pérez Meca (Europa Press)

L'Audiència Nacional ha donat aquesta vesprada la raó a la presidenta en funcions de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en la seua oposició contra les restriccions sanitàries del govern espanyol per tal de frenar l’expansió del coronavirus.

Concretament, ha sigut la sala contenciosa administrativa de l'Audiència Nacional la que ha estimat la mesura cautelaríssima sol·licitada per la Comunitat de Madrid i ha acordat suspendre, en l'àmbit d'aquesta comunitat autònoma, l'execució de les mesures contingudes en l'orde comunicada de Sanitat de 4 de juny relatiu a l'oci nocturn.

Aquest dilluns al migdia la presidenta de la Comunitat de Madrid informava de la presentació del recurs contra les mesures restrictives anunciades la setmana passada per la ministra de Sanitat, Carolina Darias, a través d’una publicació en el seu compte de Twitter. En el missatge qualificava les mesures preses pel govern espanyol d'arbitràries, i assegurava que no comptaran amb ella per a continuar arruïnant la gent.

El Consell Interterritorial de Salut va aprovar la setmana passada reobrir l'oci nocturn fins a les 03:00 hores com a màxim als territoris de menor incidència, i imposar un horari de tancament a l'hostaleria fins a la 01:00, però ho va fer sense consens. Aquestes mesures figuren en l'actualització del document Actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de Covid-19, també conegut com a semàfor de Sanitat, i són de compliment obligat per a totes les comunitats autònomes.

En un acte, la sala concedeix un termini de tres dies a l'Administració General de l'Estat perquè presente al·legacions i tramite la peça de mesures cautelars.

El Tribunal considera que, a la vista de la concurrència de dos interessos públics en conflicte, un el que representa l'Administració de l'Estat i un altre el que al·lega la Comunitat Autònoma de Madrid, en aquest moment, davant la possible suspensió de l'orde comunicada en l'àmbit de la Comunitat de Madrid, el primer no pateix risc apreciable. De fet, els membres de la secció huitena asseguren que l'interés públic que al·lega la comunitat autònoma és més necessari de protecció cautelar urgent en aquest moment processal.

A més, assenyalen que davant del risc de generar situacions d'incertesa i de menyscapte dels interessos dels afectats últims per la decisió d'imposar restriccions diferents a les ja existents, es millor que s'adopte la mesura de suspensió mentre es pot culminar la tramitació de la peça separada de mesures cautelars.

Si no s'adoptara ara la mesura cautelaríssima, i s'esperara a l'adopció d'una mesura després de la tramitació ordinària de la peça separada de mesures cautelars, l'escenari d'incertesa es veuria seriosament agreujat i perjudicat si s'admet un canvi en el nivell de restriccions, perquè es generarien tres nivells diferents de restricció en un lapse temporal breu, expliquen. Una qüestió que consideren que no és fàcilment justificable per a la ciutadania, destinatària última de la protecció que es busca amb les restriccions. 

Així les coses, opinen que, en aquest cas, la seguretat jurídica concentra un interés públic especialment intens, de tal manera que la seua protecció momentània revela un interés qualificat, que denota la urgència i necessitat de la mesura cautelaríssima, i la justifica.

També et pot interessar

stats