Atur, prevenció de riscos laborals i formació: els nous drets conquistats per les treballadores de la llar

Les treballadores de la llar recorden que encara queda pendent canviar la situació de les internes

El col·lectiu de treballadores de la llar, format en un 95% per dones, té des d’aquest dimarts nous drets laborals / À Punt NTC

El col·lectiu de treballadores de la llar, format en un 95% per dones, té des d’aquest dimarts dret a l’atur i a no ser acomiadades sense un motiu justificat. Així ho arreplega la nova llei aprovada pel Consell de Ministres, que restringeix la figura del desistiment. A més, se’ls reconeixen altres drets, com el de prevenció de riscos laborals i el de la formació.

Carolina Torres, una treballadora de 42 anys, en porta 15 treballant en la neteja de diverses cases. Com ella, el 44% de les dones que treballen a les llars són estrangeres, sobretot colombianes, romaneses i hondurenyes. “Hem d’utilitzar materials i maquinària, amb una responsabilitat altíssima”, ha assegurat Torres.

D'ací ix una de les assignatures pendents, segons Marcela Bahamonde, de l’Associació de Treballadores de la Llar: “S’ha de tenir en compte l’altíssim percentatge de persones a qui no es dona d’alta en la Seguretat Social i l’altíssim percentatge en situació irregular”, ha denunciat.

Una altra de les qüestions que encara no es veu reflectida en el decret són les internes, la part més vulnerable del sector, segons l’advocada Rosa Jordán. Això sí, aquesta nova legislació obre una finestra al reconeixement d'uns drets llargament lluitats, però on encara queden moltes més exigències a afegir.

També et pot interessar

stats