Aterra a Mart la primera missió que estudiarà l'interior del planeta

InSight ajudarà els científics a conéixer com es va formar

El centre de control de la Nasa celebra l'aterratge amb èxit de la missió InSight.
El centre de control de la Nasa celebra l'aterratge amb èxit de la missió InSight.

La sala de control del laboratori de propulsió de la NASA a Pasadena, a Califòrnia (Estats Units), ha confirmat que el mòdul espacial InSight ha aterrat amb èxit a Mart. La missió té com a objectiu estudiar l'interior del planeta Mart.

Després d'un viatge de més de sis mesos i 485 milions de quilòmetres la nau s'enfrontava als anomenats “7 minuts de terror” a causa de les dificultats de les maniobres per tal de posar-se en terra i assolir, així, la missió per a la qual ha sigut dissenyada. La missió inclou una estació meteorològica espanyola.

InSight ajudarà els científics a conéixer com es va formar Mart i la seua evolució, per què ha perdut la seua atmosfera o per què, si abans albergava oceans d'aigua, ara és tan àrid. I no sols això; Mart és un planeta rocós, com la Terra, Venus i Mercuri, de manera que també podrà aprofundir en el coneixement de la formació del Sistema Solar.

Per a aconseguir-ho, porta a bord tres instruments principals: SIS (un sismògraf d'altíssima sensibilitat); HP3 (sensors per a l'estudi del flux de calor i propietats físiques); i RISE (experiment per a l'estudi de la rotació i estructura interior); tot això ajudat des de terra amb models matemàtics i físics.

Si bé TWINS no és un d'aquests tres instruments principals, sí que és un actor fonamental en aquesta missió, segons el CAB, ja que gràcies als seus dos sensors “facilitarà la vida” a SIS, HP3 i RISE.

L'estació espanyola va a mesurar la temperatura de l'aire i la intensitat i direcció del vent sobre la superfície marciana, el que ajudarà, per exemple, al fet que el sismògraf no cometa errors en els seus mesuraments: si bufa molt el vent i es mou l'estructura d'InSight o els seus panells solars, aquest podria entendre que s'estan produint moviments sísmics quan en realitat no és així.

TWINS està basat en la tecnologia amb la qual  es va construir REMS, una altra estació mediambiental a bord de la missió MSL (Mars Science Laboratory) de la NASA, un laboratori científic assemblat en el rover Curiosity, actualment al planeta vermell.

També et pot interessar

stats