Les associacions en defensa de la sanitat pública alerten que el sistema està pitjor que abans de la crisi

La sanitat valenciana no ha sigut capaç de revertir l'impacte de les retallades i les privatitzacions, segons el president de Fadsp.

Escolta l'entrevista a Marciano Sánchez, el president de Fadsp, a 'Les noticies del matí'
Escolta l'entrevista a Marciano Sánchez, el president de Fadsp, a 'Les noticies del matí'

La sanitat valenciana, a l'ambulatori. L'últim informe de la Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (Fadsp) situa la Comunitat Valenciana entre les cinc autonomies amb el pitjor sistema sanitari d'Espanya. Però cal posar en context aquestes xifres. El president de Fadsap, Marciano Sánchez, ha explicat a Les notícies del matí que, en realitat, la sanitat valenciana escala posicions en el rànquing autonómic. “La novetat és que estiga en el lloc 13 i no a la cua”, ha explicat. Segons assegura, des que van començar a elaborar la classificació el 2004, la Comunitat Valenciana ha ocupat l'últim o el penúltim lloc de la llista. 

Tot i que la situació ha millorat lleugerament en els últims anys, en l'actualitat continua per davall de la mitjana i, sovint, en l'última posició en els 33 indicadors de l'estudi, segons ha recordat. I això és reflecteix en el nombre de llits per cada mil habitants o en l'assignació de pressupost per davall de la mitjana espanyola.

Pitjor que abans de la crisi

Sánchez atribueix aquesta situació a les retallades que arrossega el sistema valencià des de la crisi i la implementació de procesos de privatització. Segons l'expert, en les regions on s'han aplicat aquests processos, juntament amb l'externalització, sol donar-se un deteriorament dels centres públics, una situació sobre la qual “la Comunitat Valenciana té una dilatada experiència”.

Fadsap dibuixa aquest escenari en en el marc d'un procés general de deteriorament del sistema sanitari públic a Espanya, que encara no ha recuperat els nivells previs a la crisi. “Estem pitjor que el 2009”, denuncia Sánchez, que ha alertat que, tot i el final aparent de la crisi, “les retallades no s'han revertit i la despesa farmacèutica ha crescut de manera notable”. 

Ampliar el camp de visió beneficia el sistema sanitari espanyol, assegura Sánchez. Espanya guanya en la comparativa europea i internacional, en què es troba entre les primeres deu posicions, per damunt del que li pertocaria com a potència econòmica. 

Barceló, insatisfeta

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha manifestat que no està satisfeta amb el resultat i que el departament que encapçala continuarà treballant per a pujar en el rànquing de qualitat al llarg de la legislatura. "Anem escalant esglaons, la qual cosa és important; hem eixit de l'última posició i ens quedem trams a l'escala. Estem segurs que en els pròxims quatre anys la Comunitat Valenciana es dispararà cap amunt", ha assenyalat.

També et pot interessar

stats