Les associacions d'autisme reclamen que la societat “faça espai” a les persones amb síndrome d'Asperger

Demanen el reconeixement específic del trastorn de l'espectre autista en els àmbits normatiu i administratiu.

Aquest dimarts se celebra el Dia Internacional de la Síndrome d'Asperger
Aquest dimarts se celebra el Dia Internacional de la Síndrome d'Asperger / @Autismo_Espana (Twitter)

La Confederació Autisme Espanya llança la campanya “#HazEspacio” per a reclamar el reconeixement específic del trastorn de l'espectre autista (TEA), en el qual s'inclou la síndrome d'Asperger, en els àmbits normatiu i administratiu, com un trastorn amb característiques específiques i necessitats pròpies.

Així ho defén l'organització estatal que representa les persones amb TEA i les seues famílies, amb motiu de la celebració aquest dimarts del Dia Internacional de la Síndrome d'Asperger, que és el trastorn de l'espectre de l'autisme sense discapacitat intel·lectual associada ni dificultats en aspectes formals del llenguatge.

A més d'aquesta campanya, Autisme Espanya celebrarà hui un acte institucional amb el Defensor del Poble, amb el títol “Drets i igualtat d'oportunitats per a les persones amb síndrome d'Asperger”.

Sistemes de valoració adequats

En aquest sentit, Autisme Espanya reivindica una millora en el reconeixement de les necessitats de les persones amb síndrome d'Asperger en els sistemes de valoració de la discapacitat i de la situació de dependència, així com la incorporació del TEA de manera específica en la normativa espanyola.

L'objectiu és garantir “l'eliminació dels buits existents en l'actualitat i posar fi a les discriminacions que pateix el col·lectiu en àmbits com l'educació o l'ocupació”. Segons denúncia l'organització, totes les regulacions que identifiquen col·lectius especialment vulnerables, deixen “el col·lectiu TEA, incloent-hi les persones amb síndrome d'Asperger, fora de qualsevol reconeixement de drets”.

Sense certificat de discapacitat

En relació amb l'ocupació, l'organització assenyala que moltes persones amb síndrome d'Asperger no disposen del certificat de discapacitat (que acredita tindre un 33% o més de discapacitat), la qual cosa els dificulta sol·licitar adaptacions en el lloc de treball i els impedeix ser contractades dins del contingent del 2% de contractes de discapacitat.

Exclosos de beques i ajudes

En matèria l'educació, denuncia que els alumnes amb síndrome d'Asperger, com que no tenen discapacitat intel·lectual associada, queden “exclosos” de les beques i ajudes per a l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu.

També et pot interessar

stats