Les associacions de consumidors consideren insuficients les mesures del govern central per a reduir el preu de la llum

Valoren positivament l'adopció d'aquestes mesures com a primer pas, però esperen que es continue treballant perquè la baixada repercutisca en la butxaca del consumidor.

Les associacions de consumidors consideren insuficients les mesures del govern central per a reduir el preu de la llum
Les associacions de consumidors consideren insuficients les mesures del govern central per a reduir el preu de la llum

Les associacions de consumidors valencians consideren positiu l'anunci del govern de l'estat d'abaratir la factura de la llum, encara que asseguren que les mesures proposades no suposaran una rebaixa significativa. Algunes d'aquestes mesures són la supressió de l'impost del 7% de la generació elèctrica, l'ampliació de la cobertura de l'abonament social i descomptes en calefacció.

Encara que les valoren com a gest, defenen la necessitat d'anar-hi més enllà, començant per fer més transparent la factura de la llum, que en l'actualitat els sembla molt obscura. Una vegada aclarits tots els conceptes que formen part de la factura, es podria discriminar aquells que no n'haurien de formar part.

També creuen que seria convenient reduir la pressió fiscal de la factura, ja que, en l'actualitat, els consumidors estan pagant un impost d'electricitat i, a més, un IVA del 21%, que es correspon pràcticament al d'un producte de luxe, quan la llum és un bé de primera necessitat.

Totes aquestes mesures podrien contribuir més eficaçment a mitigar la pobresa energètica que, ara per ara, suposa que el 35% de la població tinga problemes per a pagar el rebut de la llum.

En un altre sentit, recomanen que se suprimisca l'anomenat impost del sol, per tal que els consumidors puguen produir energia solar.

Consells per a reduir la factura de la llum

Mentre s'hi adopten unes noves mesures, les associacions de consumidors recomanen als usuaris que ajusten la potència contractada a les necessitats reals que tinguen. Si contracten el doble de vats dels imprescindibles, hauran de pagar el doble, independentment del consum que efectivament en facen.

També es recomanable ser eficient en els costums diaris, com ara omplir completament el rentaplats o la llavadora, posar la calefacció i l'aire condicionat a temperatures que eviten un consum desmesurat, aïllar bé les portes i les finestres o invertir en electrodomèstics eficients energèticament.

També et pot interessar

stats