"Assassins, medicastres, us denunciarem": indignació entre el personal sanitari per una protesta negacionista a les portes del Peset

Els manifestants, sense mascareta i amb el megàfon a ple volum, llançarem acusacions i insults durant dues hores contra el personal sanitari

Vídeo dels insults i les acusacions contra al persanal sanitari d'una de les manifestants de la concentració negacionista davant el Peset / À Punt NTC

"No es pot obligar a practicar una prova mèdica, ho enteneu fills de puta?, assassins!!! (....) medicastres, molt de compte que us denunciarem!". Això cridava micròfon en mà una de les participants de la manifestació negacionista que sota el lema "contra la dictadura sanitària" es va plantar dissabte a les portes de l'Hospital Doctor Peset. Durant més de dues hores, vora huitanta persones, totes sense mascareta, tocaren clàxons, escridassaren i llançaren soflames contra les proves mèdiques, el certificat covid i els mateixos sanitaris. La delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana ha confirmat a À Punt Notícies que la concentració estava comunicada.

"Sabem que sabeu", "Còmplices" o "Els xiquets no es toquen" són algunes de pancartes que s'exhibiren durant els 120 minuts de protesta, que va agarrar força fins a convertir-se per moments en una mena d'escarni contra els professionals del centre hospitalari. A les intervencions s'hi va sumar també la iaia del xiquet de Petrer que va faltar a l'Hospital d'Elda després de diverses visites a urgències, en un moment de gran pressió assistencial per la covid.

Molts professionals sanitaris s'han fet ressò de la protesta, advertint que des de dins de l'hospital se sentien els crits "d'assassins" i les proclames contra la vacuna que per megafonia emetien els manifestants. Lamenten la falta d'actuació policial i recorden que l'article 110 del reglament de circulació castiga amb 80 € de multa les persones que molesten el descans dels malalts.

La manifestació, en què participaren plataformes negacionistes com Torrent per la Veritat i Unió Activa València va anunciar una nova protesta amb pantalles i audiovisuals el pròxim dissabte a la plaça de la Mare de Déu, per a fer seguiment en temps real de la marxa contra les vacunes i la gestió de la pandèmia que tindrà lloc a Madrid.

En una primera valoració a À Punt, el portaveu del sindicat CSIF Vicente Navarro de la Fuente, ha alertat de l'increment de l'assetjament i les les agressions "físiques i verbals" contra el personal sanitari, particularment en l'atenció primària, i ha recomanat reforçar la dotació de personal de seguretat d'algun dels centres amb més pressió.

Es pot considerar delicte d'odi?

Tal com ha explicat als micròfons d’À Punt la fiscal especialitzada en delictes d'odi Susana Gisbert, considerar aquest acte com a delicte d’odi es dubtós. La clau, segons diu, és pensar si el negacionisme de les vacunes és una creença o una manera de pensar. 

Però que, de moment, els actes il·lícits fets com a conseqüència del negacionisme no es consideren un delicte d'odi no vol dir que siguen impunes. Gisbert assegura que podrien haver-se'n comés d’altres que comporten sancions administratives, com coaccionar la gent, no permetre que el personal sanitari faça el treball o molestar els pacients.

La Federació de Sanitat de CCOO PV considera que és l'administració la que hauria de prendre mesures. Manel Candela, membre de la Federació de Sanitat de CCOO PV, afirma que Sanitat hauria de prendre les mesures adequades per a evitar que es repetisca. “Lamentablement és massa habitual”, manifesta. 

El sindicat CSIF lamenta la falta d'actuació policial, mentre que les xarxes socials s'han omplit de missatges de suport al personal sanitari.

Compromís anuncia una iniciativa de suport a sanitaris i pacients 

La síndica de Compromís en les Corts, Papi Robles, ha traslladat el suport del grup parlamentari a tot el personal sanitari, especialment als i les professionals de l'Hospital Doctor Peset de la ciutat de València “que han patit els insults i les agressions verbals d'un grup reduït de persones, negacionistes de la covid, que es van concentrar a les portes del centre”, i ha anunciat una iniciativa per a donar-los suport.

"És una vergonya que, després d'haver-se deixat la pell durant tota la pandèmia, ara hagen d'aguantar aquestes actituds tan indesitjables. El personal sanitari ha de saber que una amplíssima majoria dels valencians i valencianes els agraïm la seua tasca salvant vides", ha indicat Robles en un comunicat.

Així mateix, Compromís ha reclamat a la delegació del govern que actue per a garantir que els i les pacients “puguen descansar a les habitacions sense soroll" i que "metges, metgesses, infermeres i infermers puguen fer el treball sense insults ni agressions verbals".

També et pot interessar

stats