Arxiven la causa contra el fill de Ciscar en estimar que no es va aprofitar de l’IVAM per a la seua carrera artística

El jutjat estima els recursos dels acusats i també sobreseu el procediment contra l’exdirector de Publicacions i Acció Exterior.

L'artista Rablaci entrant al jutjat
L'artista Rablaci entrant al jutjat / Europa Press

El jutjat d'instrucció número 21 de València ha arxivat la causa oberta contra l’artista Rablaci, fill de l’exdirectora de l’IVAM, Consuelo Ciscar, i l’exconseller Rafael Blasco, en considerar que Rablaci no es va aprofitar de l’Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) per a llançar la seua carrera artística. El jutjat també ha acordat sobreseure el procediment contra l’exdirector de Publicacions i Acció Exterior, Norberto Martínez.

Així es desprén d'una resolució, contra la qual encara és possible recórrer, en el qual la instructora acorda l'arxiu tant per a Rablaci com per a Martínez "per no resultar degudament justificada la perpetració dels delictes imputats". D'aquesta manera, estima els recursos dels acusats, als quals també es va adherir la Fiscalia Anticorrupció.

Amb Rablaci i Martínez fora de la causa, i a l’espera que s’examinen recursos, ara per ara s'asseuran en el banc dels acusats en la primera peça del cas IVAM l’exdirectora Consuelo Ciscar; un empresari; una funcionària; i l'exdirector econòmic administratiu, Juan Carlos Lledó. La peça dos, relativa a un presumpte frau milionari amb l'adquisició de reproduccions d'obres de l'escultor Gerardo Rueda, està a l'espera de juí.

Petició assumida per Anticorrupció

Rablaci va sol·licitar el sobreseïment després de l'orde de processament en al·legar que no havia comés cap delicte, i al seu escrit es va adherir Anticorrupció, qui va coincidir que no hi havia indicis suficients per a considerar que havera participat, directament o indirectament, en l'organització de la seua carrera artística, "gestió que va delegar en sa mare, una professional experta i coneixedora del món de l'art modern, de la qual depenia econòmicament, atesa la seua poca edat i la seua inexperiència", segons s'indicava en l'escrit de la fiscal.

Per la seua banda, Norberto Martínez també va recórrer el seu processament i la Fiscalia es va mostrar partidària de l'arxivament. Afirmava que és cert que va fer treballs per a Rablaci, però que no els va cobrar; mentre que per uns altres més extensos sí que s’emportava una tarifa de 1.000 euros per unitat que abonava la mare i no el centre cultural. Amb la qual cosa no hauria incorregut en delicte.

Consuelo Ciscar també va recórrer el seu processament davant de l’Audiència de València en la causa que la investiga per presumptes irregularitats mentre dirigia l’espai museístic. L’exdirectora de l’IVAM al·legava que les conclusions de la jutgessa instructora que apunten cap a ella "només són elucubracions, juís de valor i sospites que parteixen d'una denúncia anònima; un informe de la Intervenció General d'índole administrativa que tan sols recull meres irregularitats administratives, informes i informació embastada per la UDEF amb un evident biaix acusatori".

També et pot interessar

stats