Els artistes fallers creuen que "el més raonable" és plantar i cremar les falles en les dates habituals

Aconsellen als afiliats que "no desmunten ni retiren" cap falla fins a saber qui es fa càrrec de les despeses que comporten aquests treballs.

En imatge, peces d'una falla pendent de plantar

La Federació de Gremis d'Artistes Fallers i Foguerers ha acordat, en una reunió extraordinària aquest dimecres, aconsellar als afiliats que "no desmunten ni retiren" cap falla o element que tinguen ja als carrers de les poblacions valencianes on se celebren les festes falleres fins a saber qui es fa càrrec de les despeses que comporten aquests treballs no previstos.

Després de la decisió de la Generalitat d'ajornar la celebració de les Falles, els directius dels gremis consideren, tenint en compte que molts monuments estan ja enllestits i fins i tot els han transportat a carrers i places, que el més raonable és "acabar de plantar i cremar les falles dins de les dates habituals".

La decisió l'han presa durant una reunió extraordinària celebrada aquest dimecres de la Federació de Gremis d'Artistes Fallers i Foguerers de la Comunitat Valenciana. En aquesta entitat s'integren els gremis de València, Borriana i Alacant, que coincideixen a cridar l'atenció sobre "l'alt cost material" i el "risc per a les persones" que representa el fet de dur a terme les labors de desmuntatge per l'equip de treballadors de cada artista durant la plantà dels monuments.

Per això, aconsellen que ni es retiren ni desmunte cap element ja instal·lat als carrers mentre no se'ls garantisca "qui es fa càrrec dels treballs de desmuntatge i emmagatzematge de les falles". També recomanen a tots aquells artistes que encara tinguen peces als tallers que no facen cap transport en la jornada d'aquest dimecres, mentre no es coneguen les conclusions de les reunions amb les autoritats locals i autonòmiques que hi ha previstes per a la jornada de hui.

El posicionament de la federació de gremis fallers es mantindrà mentre esperen que la Generalitat emeta el decret en què es detallen les condicions concretes i específiques de la suspensió. Tot i això, asseguren que són conscients de "l'abast de la preocupació i les mesures aplicades" per a evitar la propagació de l'epidèmia del coronavirus.

Reunió de la Federació de Gremis d'artistes fallers i foguerers

Escif demana mantindre la figura principal de la falla municipal

Escif –l’artista urbà que ha sigut enguany un dels responsables de la falla municipal de València, que representa una dona de grans dimensions meditant– proposa mantindre la figura central a la plaça de l’Ajuntament de la ciutat fins que es puguen celebrar les Falles, encara sense data. Assegura que la peça, que forma part d’una falla que porta per lema “Açò també passarà”, és un “símbol de paciència, calma i esperança tan necessari en aquests dies”.

En un comunicat emés per Brillo y Sabor, l’estudi d’Escif reconeix que l’escenari que s’obri arran de la propagació del coronavirus és “una crisi mundial molt difícil de combatre”. Per això, volen que la figura de la dona meditadora servisca perquè “el món sencer es recolze en València” per a superar la crisi.

Des de l’equip d’Escif asseguren que el cost de “desmuntar, emmagatzemar i tornar a muntar” el monument seria “infinitament més elevat que les despeses, ja quasi cobertes, de mantindre l’estructura a la plaça per un temps limitat”. Davant eixa premissa, defensen que l’estructura de la falla és “molt forta i podria fàcilment aguantar sis mesos intacta”.

També et pot interessar

stats