Arriba al mercat el test del CSIC amb quasi un 100% d'efectivitat

El Kit ELISA revelarà la presència d'anticossos a la sang del pacient i oferirà resultats en vora dues hores.

Una investigadora en el laboratori del CNB-CSIC
Una investigadora en el laboratori del CNB-CSIC / Efe

El Kit ELISA, el test serològic d'anticossos de Covid-19 desenvolupat per investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) en col·laboració amb els hospitals madrilenys de Princesa i La Paz, té una fiabilitat pròxima al cent per cent i ja està en el mercat. Patentat pel CSIC i produït per l'empresa biotecnològica Immunostep, el test es basa en una proteïna del virus que no s'havia usat en diagnòstic i que pot exercir com a antigen per a revelar la resposta immunitària contra el SARS-CoV-2.

Els tests de diagnòstic del virus es divideixen en dos grans tipus: els que fan una detecció directa o una indirecta. Les proves PCR detecten el material genètic del virus i els test d'antígens detecten proteïnes de la superfície del virus (detecció directa), els test d'anticossos detecten les proteïnes generades pel sistema immunitari en resposta a la infecció pel coronavirus (detecció indirecta). Aquest resultat aporta informació important per a conéixer la quantitat de població que ha passat la Covid-19 i s'ha immunitzat.

El nou test, batejat com Kit ELISA, detecta tres tipus d'anticossos i permet conéixer les persones que han estat en contacte amb el coronavirus i s'han immunitzat. Per tant, és un instrument molt útil per a identificar les persones que han desenvolupat protecció immunitària contra el coronavirus, i per a dissenyar una estratègia de vacunació eficient de la població, ja que permet distingir entre les persones han generat resposta a la vacuna i les que s'han contagiat i responen contra el virus complet.

El test es vendrà en format kit amb tots els reactius per a revelar la presència d'anticossos a la sang del pacient i oferirà resultats en unes dues hores. "La principal novetat del test és que es basa en proteïnes viríques que fins ara no s'havien estudiat per a emprar-les en diagnòstic", explica Mar Valés, investigadora del Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC (CNB-CSIC), que ha coliderat la investigació. "Hem trobat que la proteasa, una proteïna que fabrica el virus durant la infecció, pot exercir d’antigen. Els pacients generen anticossos que es poden detectar en mostres de sang", explica.

El disseny per a fabricar la proteasa ha estat dirigit per l'investigador Hugh Reyburn, del CNB-CSIC. Una vegada purificada, aquesta proteïna s'utilitza per a capturar els anticossos contra el coronavirus que conté el sèrum (sang) de l'individu que ha passat la malaltia i ha desenvolupat la immunitat.

El kit permet mesurar aquesta reacció mitjançant un canvi de color

Els investigadors han realitzat un assaig, publicat en la revista Journal of Immunology, que mostra que aquesta prova, combinada amb la detecció d'altres antígens coronavirus comunament utilitzats, permet identificar tots els individus que han desenvolupat immunitat contra el coronavirus.

"El test és extremadament sensible i la combinació d'un nou antigen amb les immunoglobulines IgG i IgA permet la detecció d'anticossos pràcticament des de l'inici dels símptomes", indica Ricardo Jara, conseller delegat d’Immunostep. "Per la seua alta sensibilitat, creiem que serà una eina molt potent en aquesta etapa de vacunació que comencem ara", afirma. Per a Eduardo López, coordinador del departament d'immunologia de l'Hospital Universitari La Paz de Madrid, "aquest test permet fer un estudi més ampli de la resposta immunològica d'anticossos contra el virus".

El Kit ELISA ofereix un diagnòstic no sols qualitatiu (assenyala la presència o absència de tres tipus d'anticossos), sinó també quantitatiu, és a dir, permet saber la concentració. Això contribuirà a proporcionar una imatge més completa de l'impacte del coronavirus en la població i, els pròxims mesos, a dissenyar una estratègia més eficient per a administrar les vacunes i fer un seguiment de la resposta.

També et pot interessar

stats