Arranca al cementeri d'Alacant la primera exhumació d’afusellats del franquisme

El treballs començaran per la fossa 10, on hi ha soterrades 11 de les 597 persones executades entre 1939 i 1945.

Imatge del cementeri d'Alacant
Imatge del cementeri d'Alacant / À Punt NTC

El cementeri d’Alacant viurà aquest dilluns la primera exhumació d'afusellats del franquisme. Està previst que els treballs comencen a la fossa 10 i es prolonguen durant, almenys, dues setmanes.

En l'inici dels treballs estarà present Rosa Pérez, titular de la Conselleria de Qualitat Democràtica, que ha finançat l'excavació així com les proves d'ADN per a poder identificar les víctimes.

S’espera també la presència dels descendents d’alguns dels afusellats, així com dels representants de l'Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme del Cementeri d'Alacant.

Una fossa plena d’alcaldes, jornalers, mestres...

Aquests treballs són el fruit d'una llarga lluita dels familiars de les persones represaliades pel franquisme a les comarques del sud. Es tracta de la primera excavació de les 34 fosses comunes que hi ha al cementeri d'Alacant, i per a les famílies amb membres que van patir la repressió del règim franquista, aquest dia arriba carregat d'esperança.

A la fossa 10 hi ha soterrades 11 de les 597 persones que van ser executades a la ciutat d'Alacant entre els anys 1939 i 1945. La majoria, als murs de la caserna de Rabassa, que posteriorment foren traslladades al cementeri per a donar-los sepultura en vint fosses comunes.

Entre elles figuren alcaldes socialistes i anarquistes, jutges i governadors, així com nombrosos jornalers, mestres, militars i estudiants. Tres de cada quatre afusellats tenien menys de 45 anys i en un dels casos, una jove oriolana, només en tenia 16.

Buscant l’avi Ginés

María José Pérez, neta de represaliat, espera que a la fossa 10 puga trobar les restes del seu avi, Ginés Pérez, afusellat per militar en el Partit Comunista.

Només quatre famílies de les onze víctimes, els cossos dels quals es preveu localitzar en aquesta xicoteta cavitat, han demanat l’excavació.

Des de l’Associació de Familiars Represaliats pel Franquisme expliquen que el col·lectiu ha iniciat una campanya per a trobar més parents.

També et pot interessar

stats