Arcadi España garanteix la protecció del litoral, ja que la sentència del Pativel “no és ferma”

El conseller transmet un missatge de tranquil·litat i de seguretat jurídica als ajuntaments i als veïns fins que es resolga el recurs del Consell.

La platja verge de l’Auir, entre Xeraco i Gandia
La platja verge de l’Auir, entre Xeraco i Gandia / À Punt NTC

Després que el Tribunal Superior de Justícia anul·lara per un defecte de forma el Pativel, el Pla de Protecció del Litoral Valencià de la Generalitat, la preocupació ha augmentat en alguns enclavaments, com ara la platja verge de l’Auir, entre Xeraco i Gandia. El conseller d’Obres Públiques, Arcadi España, n’ha garantit la protecció: “Actualment continua en vigor el Pativel i tota la normativa que recull aquest pla de protecció territorial perquè la sentència no és ferma i no ho serà mentre no es pronuncie el tribunal al nostre recurs de cassació”.

El conseller ha explicat que la sentència del tribunal no entra en el fons, només en qüestions formals, “hi recorrerem i el missatge que vull transmetre per part de la Generalitat és de tranquil·litat i de seguretat jurídica tant als ajuntaments, com als veïns, com a la gent que puga tindre interessos en aquestes àrees”. Per tant, segons ha remarcat, el Pativel continua en vigor i les platges i el litoral continues protegits. La Generalitat presentarà el recurs en els pròxims 30 dies.

El Pativel es va aprovar el maig del 2018, i va ser un dels projectes estrela del Botànic de la legislatura passada per a protegir 7.500 hectàrees de la costa. L’instrument que pretenia preservar la primera línia de costa, frenar la destrucció del litoral i adaptar el territori al canvi climàtic

Per a Arcadi España, el Pativel és un instrument de protecció i ordenació del territori “fonamental” perquè, segons ha dit, protegir el litoral, les platges i les costes és també protegir el patrimoni cultural i econòmic. “Tindre un litoral cuidat és un instrument de creació d’ocupació de qualitat i també d’ordenació”, ha apuntat.

La decisió del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat de Valenciana obri la porta a la reactivació dels plans urbanístics a primera línia de costa. Si els recursos presentats per part de la Generalitat contra la nul·litat d’aquest pla no prosperen i el Pativel no tira avant, les constructores podrien reprendre els PAI que es bandejaren l’any 2018.

Des de l’associació d’afectats pel Pativel, per contra, estan satisfets amb la decisió del Tribunal Superior de Justícia. Asseguren que el pla no complia els requisits necessaris. A més, les vivendes que quedaven desprotegides, com ara les de la zona de la Renegada d’Orpesa, a la Plana Alta, es podran dotar ara de serveis.

També et pot interessar

stats