Aquests són els tipus de medicaments que agreugen els efectes de la calor

El Consell General de Col·legis de Farmacèutics dona claus per a conservar-los i transportar-los 

Imatge d'arxiu d'uns medicaments
Imatge d'arxiu d'uns medicaments / Shutterstock

El Consell General de Col·legis Farmacèutics (CGCF) ha advertit que uns 700 medicaments, sobre un total de 2.000, poden agreujar els efectes de l'onada de calor en la salut, en afavorir la deshidratació, afectar la funció renal o reduir la sudoració. Per aquest motiu, adverteixen que davant de l'onada de calor cal estar atent a les condicions d'ús i de manteniment.

És una recomanació dels farmacèutics després de conéixer-se l'últim informe de monitoratge de la mortalitat diària (MoMo) de l'Institut de Salut Carlos III, dependent del Ministeri de Sanitat, que estima que s'han produït 2.176 morts atribuïbles a les altes temperatures durant el mes de juliol.

Els fàrmacs que poden agreujar els efectes de la calor

  • Els fàrmacs diürètics poden afavorir la deshidratació o la pèrdua d'electròlits.
  • Els antiinflamatoris, alguns antihipertensius o alguns antidiabètics afecten la funcionalitat del renyó. 
  • Els antihistamínics, els antidepressius o els fàrmacs per al Parkinson interfereixen amb els mecanismes de pèrdua de calor del nostre cos i redueixen la sudoració.
  • Els fàrmacs de descongestió nasal o per a la migranya, disminueixen la dilatació dels vasos sanguinis de la pell, un altre mecanisme que afavoreix la pèrdua de calor.
  • Finalment, hi ha fàrmacs com els antipsicòtics per a l'esquizofrènia, alguns antidepressius o fàrmacs com el dextrometorfan, o analgèsics com el tramadol, que poden augmentar de manera directa la temperatura corporal.

Recomanacions dels farmacèutics

En el cas que es prenga algun d'aquests medicaments durant l'estiu, els professionals recomanen que es beguen uns dos litres d'aigua i altres líquids, així com que s'augmente el consum d'aliments com fruites i verdures.

També és preferible evitar l'exposició directa al sol durant les hores centrals del dia, i se suggereix portar roba fresca, amb teixits naturals que permeten la sudoració.

Els farmacèutics insten a no prendre medicaments que no hagen sigut recomanats pel metge o professional de farmàcia i, en cas de dubte, animen a consultar sobre la composició dels fàrmacs.

Consells de conservació

Els medicaments que cal conservar entre els dos i els huit graus han d'utilitzar-se tan prompte com s'hagen tret del frigorífic. En canvi, els que han d'estar a una temperatura inferior a 25 o 30 graus solen presentar un límit superior de tolerància.

Malgrat això, els experts demanen que se supervise també les condicions de conservació d'aquest grup de fàrmacs. En el cas que no continguen cap esment especial de conservació, es poden exposar a temperatures de 40 graus durant sis mesos.

Els professionals també destaquen que algunes formes farmacèutiques (supositoris, òvuls o cremes) són bastant sensibles a elevacions de temperatura.

Com transportar-los

En el transport personal dels fàrmacs s'han d'aplicar les mateixes precaucions de conservació, entre les quals s'inclou l'ús d'una nevera portàtil si és necessari. Els experts aconsellen que no s'exposen molt de temps a temperatures elevades, com les que sovint s'aconsegueixen en els maleters o els habitacles dels cotxes exposats a ple sol.

També et pot interessar

stats