Aquest mort està molt viu

Isaac és un jove de València atrapat enmig d'un malson burocràtic. Per al Registre Civil és viu, però per a la policia i per a l'Agència Tributària és mort des del 2019

Isaac mostra els documets que han presentat a les diferents administracions
Isaac mostra els documents que ha presentat a les diferents administracions / À Punt NTC

Isaac Rodríguez és un jove de 21 anys de València que està atrapat enmig d'un malson burocràtic per al qual ningú li dona solució. Per al Registre Civil és viu, però per a la policia i per a l'Agència Tributària és mort des del 2019, segons ha publicat l'edició valenciana d’El Diario.es.

Després de dos anys no ha aconsegit resoldre la situació. "És un error burocràtic o informàtic, no ho saben. En l'Agència Tributària sóc mort, en la Policia Nacional també i en l'únic lloc on soc viu és el registre. No em dona cap solució ningú", denúncia en una entrevista en Les notícies del matí.

I tot es remunta a l'any 2019, quan son pare va rebre una comunicació de l'Agència Tributària en què l'informava que tenia retinguda una devolució de 100 euros que corresponien a Isaac perquè constava com a finat, i que si volia cobrar-la havia de fer una declaració d'hereus. És poden imaginar la cara del pare, segons Isaac, "pensava que era una càmera oculta", ha relatat a À Punt. I la història, que comença ací, encara no ha acabat.

Què va fer? Sa mare va anar al Registre Civil i va obtindre una fe de vida, un document que donava fe que Isaac és viu. La va dur a Hisenda i allí li van dir que ni fe de vida ni res, que a l'oficina del DNI figura com a mort i per a ells Isaac ja no està entre nosaltres i que si vol, que vaja a la comissaria. "Hi vaig estar tres hores amb la meua mare i vaig passar per cinc funcionaris d'Hisenda, i cap em va donar cap solució. A més, no tenen cap certificat de la meua mort".

Sa mare va anar a la comissaria. I allí li van dir que segons l'ordinador el seu fill és mort, que l'acompanyen en el sentiment i que, si de cas, que torne a Hisenda, que és allí on han donat el seu fill per difunt.

No consta el meu DNI en la base de dades. Em van fer un de nou a la comissaria i segueix sense aparéixer. Em tenen davant i no els serveix, el registre de fe de vida tampoc els val, què hi faig?

Des del 2019 fins ara, Isaac ha anat dues vegades al Registre Civil, dos a la policia i tres més a l'Agència Tributària i res de res. Continua mort per a l'administració a pesar que s'ha presentat en persona i amb el DNI i amb son pare i sa mare.

No pot fer cap gestió administrativa

Una circumstància que l'afecta per a qualsevol gestió en les administracions públiques. "Ara mateix si vull demanar un beca per a estudiar no puc, ja que el meu DNI no hi consta. Tampoc tinc la clau permanent. No puc votar, ni casar-me, ni comprar una casa. És lamentable", reitera. No obstant això, per a l'Estat sí que existeix en qüestió d'impostos, ja que cobra una nòmina i cotitza en la Seguretat Social.

També et pot interessar

stats