Aprovat un transvasament de 6,3 hectòmetres del riu Xúquer al Vinalopó

La Generalitat aporta 794.000 euros perquè els regants no poden pagar els 36 cèntims per metre cúbic que els demana Acuamed.

Al Vinalopó es viu una situació de sequera extrema perquè ja no queden recursos hídrics.
Al Vinalopó es viu una situació de sequera extrema perquè ja no queden recursos hídrics.

El consell d’administració d’Acuamed ha aprovat hui el transvasament de 6,3 hectòmetres cúbics del riu Xúquer al Vinalopó. L’aigua, que començarà a distribuir-se dilluns que ve, servirà per a regar 18.000 hectàrees de terreny de cultiu d’hortalisses i raïm de taula, fonamentalment de quatre localitats: Elx, Asp, Monòver i la Romana.

Un reg que s’espera des de finals de maig, segons explica el president de la Junta Central d’Usuaris Xúquer-Vinalopó, Andrés Martínez.

“Ha passat maig, juny i juliol i la situació és d’emergència, perquè s’han esgotat tots els recursos i les possibilitats d’intercanvi entre comunitats de regants”.

Andrés Martínez ha manifestat que els regants estan molt agraïts a la Generalitat per la seua aportació econòmica. Aquest matí, el ple del Consell ha aprovat la concessió d’una subvenció por un import màxim de 794.000 euros a la Junta Central d’Usuaris del Vinalopó. Aquesta quantitat va destinada a cobrir la diferència entre el preu fixat per Acuamed de 0,356 euros per metre cúbic i l’import màxim que pot assumir la junta central que és de 0,23 euros por metre cúbic.

El Consell ha informat que, atés l’objectiu específic de la subvenció, es requereix una concessió directa i no deixa temps per a una convocatòria pública pel seu caràcter excepcional.

Interés públic

Les raons d’interés públic, de caràcter social i econòmic, que justifiquen la subvenció, responen al fet que 18.000 hectàrees de cultius estan afectades a les comarques del Vinalopó, així com per l’impacte socioeconòmic que tindria la possible pèrdua de les collites en el teixit econòmic de la zona.

La contribució directa i indirecta de la producció del raïm de taula del Vinalopó al PIB de la Comunitat Valenciana s’estima en més de 30 milions d’euros.

També et pot interessar

stats