Apareixen els primers brots verds al terreny calcinat de la Vall d’Ebo

L’incendi de Begís, en canvi, ha deixat alt risc de moviments de terra i inundacions

Apareixen els primers brots verds al terreny calcinat de la Vall d’Ebo / À Punt NTC

Els tècnics del Centre d'Estudis Ambientals (CEAM) investiguen els ecosistemes cremats a la Vall d’Ebo després de l’incendi d’aquest estiu, on busquen rebrots i avaluen la regeneració del terreny.

“Hi ha una esparreguera ací”, ha exclamat durant la inspecció Ramón Vallejo, catedràtic de la Universitat de Barcelona i assessor científic del CEAM. “Intentem identificar l’impacte, com s’ha cremat i quin risc està associat amb aquest impacte”, ha explicat.

Un d’aquests perills és l’erosió. “Els primers rebrots que tenim ací aniran cobrint el sòl i a la primavera tot això estarà verd, cosa que ens permetrà protegir el sòl de les pluges que puguen arribar”, ha assegurat Vallejo.

En general, el dictamen és optimista. L’aparició dels primers brots és garantia de recuperació i l'erosió és baixa.

En canvi, l'equip del CEAM no és tan optimista amb l'altre gran incendi de l'estiu, el de Begís. Allí sí que han trobat un greu perill d'erosió del sòl i, per tant, de riuades, corriments de terra i inundacions. Aconsellen, en conseqüència, actuacions urgents per aconseguir que es recupere l'ecosistema. “Podem utilitzar el material que ja hi ha al terreny, la fusta cremada, triturar-la i deixar-la damunt del sòl per a protegir-lo contra l’impacte de la pluja”, ha explicat Vallejo.

També et pot interessar

stats