Les aparadores de Villena reclamen unes condicions de treball dignes

Les treballadores s'associen per a denunciar contractacions irregulars o inexistents, salaris de misèria i jornades laborals interminables.

VÍDEO | Les aparadores de Villena reclamen unes condicions de treball dignes

"La indústria del calcer té un 90% de la seua activitat en l'economia submergida i es treballa en unes condicions d'esclavatge impròpies de l'Europa del segle XXI." Així s'ha manifestat Isabel Moreno, la presidenta de la nova associació d'aparadores de Villena que naix amb l'objectiu de fer visible un col·lectiu, majoritàriament format per dones, que ha quedat al marge de qualsevol progrés social i laboral en les últimes dècades. Les noves representants d'aquestes treballadores han denunciat hui que les empreses per a les quals treballen els fan contractes irregulars o inexistents, els falsifiquen les firmes, els paguen salaris de misèria i fan que treballen amb productes tòxics en locals sense condicions adequades. 

Aquesta associació d'aparadores de Villena naix amb unes 50 associades tot i que creuen que a la capital de l'Alt Vinalopó hi ha més de 4.000 treballadores en estes condicions. Isabel Moreno, assegura que la seua jornada laboral pot arribar a les 12 hores i que els paguen poc mes de 2 euros per hora treballada. La majoria tampoc té Seguretat Social, ni vacances ni cotitzacions per a la jubilació, un fet que les obliga a allargar la vida laboral més allà dels 70 anys.   

Reconeixement social i laboral

Després d'anys en la clandestinitat, les aparadores de Villena s'han afegit a les seues companyes d'Elx i d'Elda per a aconseguir fer-se visibles i donar a conéixer a tota la societat la seua situació de semiesclavatge. Volen que se'ls reconeguen les malalties laborals, que les empreses les donen d'alta en la Seguretat Social, que se'ls aplique el conveni del sector i que se'ls pague el salari que els correspon i gaudir de les vacances que els pertoquen. Esta vesprada han constituït la seua associació professional a Villena i d'ací a uns dies faran l'assemblea constituent. 

També et pot interessar