Dos anys de presó per a la cúpula de la CAM pels negocis al Carib

L'ex-director general de la caixa i l'ex-director general d'empreses són condemnats per negocis immobiliaris que van causar un perjuí de 28 milions.

L'ex director general, Roberto López Abad, entra a la sala de vistes
L'ex director general, Roberto López Abad, entra a la sala de vistes / Menchu Illán

L'Audiència Nacional ha condemnat l'ex-director general de l'extinta Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM), Roberto López Abad, i l'ex-director general d'empreses, Daniel Gil, a dos anys de presó pels negocis immobiliaris amb Valfensal al Carib, que van causar a l'entitat un perjuí de 28 milions.

En una sentència coneguda aquest dimarts, la secció primera de la sala penal ratifica l'acord de conformitat aconseguit pels administradors de Valfensal, Juan Vicente Ferri i José Salvador Baldó, als quals condemna a dos anys més de presó com a “inductors” d'administració deslleial i tres delictes contra la hisenda pública.

La causa parteix de la querella que el 2012 va interposar el Fons de Garantia de Depòsits, que sosté que la CAM va desviar fons en benefici de Ferri i Baldó, els seus socis de Valfensal, “amb el coneixement i consentiment de López Abad i Gil”. La magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va acordar, al juny de 2018, l'obertura de juí oral en la causa per les operacions de crèdit presumptament irregulars de l'extinta CAM amb la societat Valfensal per a adquirir hotels i parcel·les al Carib. En total, hi havia onze investigats, entre els quals es trobaven López Abad , Ferri i Baldó.

Els magistrats consideren que ha quedat “plenament acreditat” que la CAM va patir un “gravíssim perjuí a conseqüència de l'actuació fraudulenta dels acusats”, que van dur a terme una gestió “negligent a través d'una sèrie d'operacions arriscades a la vista de les circumstàncies de mercat”. La sentència qualifica d'il·lícites diverses operacions de compra, com la de l'Hotel Caracol, situat a la Riviera Maya (Mèxic) per 60,4 milions de dòlars, i de la qual no consta “cap informe relatiu a la proposta d'inversió” que havia d'haver realitzat el hòlding immobiliari de la CAM, TIP.

Hauran de pagar de forma conjunta i solidària 28 milions

En relació amb la responsabilitat civil, els quatre hauran de pagar de manera conjunta i solidària al FGD 28 milions d'euros en concepte del perjuí causat, dels quals es deduiran els 12,5 milions ja consignats pels administradors de Valfensal.

Precisament Gil és un dels quatre acusats que aquests dies s'asseuen al banc de l'Audiència Nacional per la reestructuració de deute de la promotora immobiliària Hansa Urbana el 2011, que hauria provocat un perjuí a la caixa de 37,7 milions. En aquesta causa, tant la Fiscalia Anticorrupció com el FGD sol·liciten per a ells quatre anys de presó.

També et pot interessar

stats