Dos anys i huit mesos de presó per enverinar 138 ocells rapaços a Navarra

És la pena més gran imposada a Espanya per un delicte contra la fauna per enverinament.

Els fets es van produir en vedats de caça de Tudela i Citrúenigo, on van morir 138 ocells rapaços i 4 corbs
Els fets es van produir en vedats de caça de Tudela i Citrúenigo, on van morir 138 ocells rapaços i 4 corbs / Govern de Navarra

El jutjat penal número 2 de Pamplona ha condemnat dos presidents de vedats de caça de Navarra i un guarda a dos anys i huit mesos de presó, la pena més gran imposada fins ara a Espanya per un delicte contra la fauna per enverinament d'ocells rapaços. Els fets es van produir en 2012 en vedats de caça de Tudela i Citrúenigo, on van morir 138 ocells rapaços i 4 corbs per ingerir esquers enverinats.

A més, han sigut condemnats a 5 anys i 4 mesos d'inhabilitació especial per a la gestió de l'aprofitament cinegètic de vedats de caça, per a l'ofici de guarda de caça i per a l'exercici del dret a caçar.

També hauran d'indemnitzar a la Comunitat Foral de Navarra amb 67.538 euros i a adoptar mesures de recuperació del mal causat, segons han informat les associacions Ecologistes en Acció, SEU/BirdLife i WWF, que han exercit l'acusació particular.

La condemna, destaquen aquests col·lectius, en ser superior a dos anys, suposa el seu compliment efectiu i els condemnats, encara que cap el recurs de la sentència, hauran d'entrar a la presó.

La sentència reconeix que l'enverinament va ser planificat per la direcció de les societats gestores de quatre vedats de caça. El verí va ser la causa de la mort de milans reals, aufranys, milans negres, arpelles i voltors lleonats, espècies protegides que, en alguns casos, com el milà real, estan catalogades com "en perill d'extinció".

Xifra d'enverinaments de fauna a Espanya

Els informes El verí a Espanya" (1992-2013) i Casos greus d'enverinament a Espanya (2010-2015) recullen 8.324 episodis d'aquest tipus, que han causat la mort de 18.503 animals. No obstant això, les ONG estimen que la xifra d'enverinaments de fauna a Espanya podria arribar a aconseguir els 185.000 casos, ja que, segons les espècies, entre el 85% i el 97% dels animals no són localitzats.

També et pot interessar