Els anticossos romanen, i fins i tot creixen, set mesos després de la infecció de coronavirus

Un estudi de l’ISGlobal de Barcelona suggereix que els anticossos del refredat comú poden protegir contra la Covid-19

Anticossos que ataquen el virus de la Covid-19
Anticossos que ataquen el virus de la Covid-19 / Shutterstock

Els nivells d'anticossos que l’organisme genera per a lluitar contra la Covid-19 es mantenen estables o fins i tot augmenten set mesos després de la infecció. És una de les primeres conclusions a què ha arribat una investigació coordinada per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

L'estudi ha analitzat mostres de sang de 578 sanitaris de l'Hospital Clínic de Barcelona, preses entre març i octubre de 2020 per a mesurar el nivell d'anticossos. Suposa el primer estudi que avalua la resposta dels anticossos davant “d’un panell tan ampli d'antígens” al llarg de set mesos, tal com ha explicat la investigadora de l’ISGlobal Carlota Dobaño.

Els resultats de l'estudi també donen suport a la idea que els anticossos preexistents contra els coronavirus del refredat comú poden protegir contra la Covid-19.

En la investigació van usar la tecnologia Lumitex per a mesurar, a partir de la mostra, el nivell i tipus d'anticossos IgA, IgM o IgG enfront de sis antígens diferents del SARS-CoV-2, així com la presència d'anticossos contra els quatre coronavirus que causen el refredat comú. L'objectiu de l’estudi era conéixer la dinàmica i la durada de la immunitat davant de la Covid i el paper dels anticossos preexistents per a lluitar contra el refredat comú, per a predir així l'evolució de la pandèmia i poder implantar solucions eficaces.

Els anticossos, estables al llarg del temps

Els resultats han mostrat que la majoria d'infeccions entre el personal sanitari es van donar durant la primera onada de la pandèmia i els anticossos IgG (inmunoglobines que romanen per a tota la vida en l'organisme) es van mantindre estables al llarg del temps. A més, en un 75% de les persones es va veure fins i tot un augment dels anticossos “sense cap evidència que hagueren estat reexposats al virus”. 

Quant als anticossos contra els coronavirus del refredat comú (HCoV), els resultats obtinguts suggereixen que podrien conferir una protecció creuada davant de la infecció o la malaltia per Covid-19. Les persones que es van infectar per SARS-CoV-2 tenien nivells més baixos d'anticossos contra el refredat comú.

Així mateix, les persones asimptomàtiques tenien nivells més elevats de IgG i IgA anti-HCoV que les persones simptomàtiques. "Encara que la protecció creuada no s'ha confirmat, podria ajudar a explicar la susceptibilitat tan diferent de la població a la malaltia", assenyalen en la investigació.

Les investigadores seguiran els mateixos 578 sanitaris del Clínic que han participat en l'estudi en els pròxims mesos per a veure la resposta d'aquestes persones a la vacuna i també continuaran analitzant els nivells d'anticossos, per tal de comprovar si es mantenen estables o no.

També et pot interessar

stats