Andalusia definirà el terme persones “afins” per a les trobades de Nadal

La Junta es desmarca del Ministeri de Sanitat per a qüestionar el significat d’aquest terme.

El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, en el lliurament d'uns premis
El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, en el lliurament d'uns premis / María José López (Europa Press)

Persones “afins”. Aquest és el terme que ha usat el Ministeri de Sanitat per a referir-se a qui podrem veure o no en les pròximes festivitats de Nadal. “Persones amb una vinculació sentimental”, precisava, a més, Salvador Illa, ministre de Sanitat, fa uns dies. Malgrat haver sentit el terme moltes vegades des d’aleshores, a Andalusia volen definir-lo encara més.

El president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, ha confirmat aquest divendres que la comunitat “polirà” la recomanació acordada entre el Ministeri i les comunitats sobre el nombre de comensals del cercle familiar per a Nadal i la gent que, estrictament, el conforma. Explica que incloure persones pròximes pot ser “un colador”.

Cal recordar que, entre les mesures aprovades, destaquen ajornar el límit a la mobilitat en la nit de Nadal i la nit de Cap d’Any fins a la 1:30 hores, el tancament perimetral en tot el període nadalenc excepte per a desplaçaments de familiars i persones “afins”, i sopars i menjars de no més de 10 persones, sense especificar si xiquets o adults, el 24, 25 i 31 de desembre i l’1 de gener.

Juanma Moreno, president de la Junta d’Andalusia, ha avançat que “pot haver-hi matisos” a aquestes mesures, encara que també ha reiterat que el govern andalús ho decidirà el 10 de desembre, per a tindre les dades al més prop possible de Nadal i així ser “més precís” en les decisions.

Altres comunitats també reflexionen sobre "afins"

Andalusia no ha sigut l’única comunitat autònoma que vol precisar, encara més, els termes anunciats pel Ministeri de Sanitat. El president d’Aragó, Javier Lambán, també ha criticat la paraula per ser massa relativa.

El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut es va reunir dimecres per acordar, precisament, un conjunt de mesures comunes per a les festes nadalenques. La majoria de comunitats van adherir-s'hi, però unes altres ja han anunciat (com Andalusia) que seran més restrictives i que pròximament anunciaran les seues mesures.

També et pot interessar

stats