Analitzar el pont de la Constitució i preparar Nadal, pròxims reptes davant la pandèmia

El Ministeri de Sanitat i les autonomies es reuneixen en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut Pública.

Ambient al centre de València durant aquest pont festiu
Ambient al centre de València durant aquest pont festiu / À Punt NTC.

El Ministeri de Sanitat i els màxims responsables autonòmics sanitaris es reuneixen aquest dimecres en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut Pública. Sobre la taula, analitzar el possible efecte sobre la incidència dels contagis que pot tindre el pont de la Constitució que acabem de passar i preparar Nadal.

Algunes comunitats acudiran a la reunió amb propostes específiques, com Múrcia, que vol que es limite l'entrada en la comunitat als familiars, amb la qual cosa les persones pròximes no podrien desplaçar-se durant les festes. També Galícia i Andalusia difereixen en aquesta qüestió i el País Basc decidirà si es flexibilitzen les restriccions en les festes, i si se suavitzen les que afecten l'hoteleria, tancada des de fa setmanes.

Un altre dels temes que s'abordaran previsiblement en el Consell Interterritorial serà la decisió sobre la possibilitat que les farmàcies puguen proveir tests d'anticossos.

Hi haurà efecte explosiu?

El matemàtic Santi García Cremades va explicar el divendres passat en el programa A la Ventura el perill de “l’efecte explosiu” que pot tindre aquest pont de desembre. García Cremades va recordar com el pont del Nou d’Octubre va fer que canviara la tendència a la baixa que s'estava registrant al començament del mes d'octubre. Primer es van notificar més casos de coronavirus, després van augmentar les hospitalitzacions, i finalment es va incrementar el nombre de persones ingressades a les UCI.

Segons el model predictiu de Cremades, l'evolució de la taxa d'incidència acumulada a la Comunitat Valenciana indica que la corba de contagis s'aplanaria si no es cometera cap imprudència en els dies que venen. El matemàtic calcula que l'efecte pont podria traduir-se en un repunt de contagis set dies després dels festius, la qual cosa faria que la setmana prèvia a la celebració de Nadal es registrara una pressió hospitalària molt superior a l'actual.

El matemàtic ha calculat que l'increment de contagis al territori valencià podria ser del 25% en qüestió de dies, la qual cosa faria que es notificaren més de 1.700 casos diaris.

Evolució de la pandèmia

A l’espera de l’actualització d’aquest dimecres, les últimes dades d’evolució indiquen una situació favorable, amb una millora epidemiològica i una estabilització a la baixa del nombre de contagis, tant a la Comunitat Valenciana com a Espanya.

Aquest dilluns, la Conselleria de Sanitat Universal notificava 2.120 nous casos de coronavirus confirmats per prova PCR o mitjançant test d'antígens des del passat divendres.

A Espanya, també amb dades de dilluns, la incidència acumulada continua baixant i se situa en 215,1 casos per cada 100.000 habitants. El Ministeri de Sanitat va informar de la detecció de 17.681 nous casos positius de coronavirus des de divendres passat.

També et pot interessar

stats