Amazon vol escarbar en el teu historial mèdic

L'empresa tecnològica ofereix un nou programari per a anticipar malalties i reduir els costos sanitaris.

Un laboratori mèdic en una imatge d'arxiu
Un laboratori mèdic en una imatge d'arxiu / Belova59

El gegant tecnològic Amazon ha anunciat el desenvolupament d'un programari que llig els historials mèdics i detecta informació rellevant per al serveis de salut. 

Amazon Comprehend Medical és un software capaç de recopilar i interpretar informació del pacient "de manera ràpida i precisa", com l'estat de salut, la medicació que pren, la dosi o la freqüència a partir d'un ampli ventall de fonts, com ara "notes mèdiques, informes d'assajos clínics o registres de salut dels pacients", segons informa el web de la companyia de Seattle.

Entre les funcionalitats d'aquesta ferramenta, hi ha la possibilitat de dissenyar un sistema d'alertes sobre pacients amb risc de patir certes malalties, com l'esclerosi múltiple; resumir i presentar als metges la informació rellevant per al diagnòstic; o optimitzar la selecció de candidats per a un assaig clínic. 

Tot des de l'anàlisi de la diferent documentació acumulada sobre la salut d'un pacient a través d'un sistema robotitzat que segons la companyia pot "comprendre i analitzar les idees i les relacions atrapades en el text mèdic".

La ferramenta s'ofereix com un servei de pagament per a hospitals, asseguradores, investigadors i empreses farmacèutiques, als quals els promet un estalvi de temps i diners.

La multinacional ja ha desenvolupat aquest sistema de processament de llenguatge en altres sectors, com ara les agències de viatges, i vol emprar-lo ara en la seua primera incursió a gran escala en el negoci sanitari, començant pels Estats Units. Un país on l'anàlisi d'informació mèdica mou set mil milions d'euros a l'any, segons un informe de Grand View Research citat pel Wall Street Journal.

En previsió de controvèrsies, la companyia recalca que el programari respecta els límits legals. Els robots d'Amazon llegiran, però no recordaran. El mecanisme encripta les dades i no emmagatzema la informació de la qual es nodreix, amb l'objectiu de garantir la seguretat i la privacitat dels pacients. 

Una tecnologia en els límits legals 

Podria implantar-se el sistema a Espanya? Josep Bernat, el fundador i gerent de l'empresa de mineria de dades Nuk Consultants explica que el software opera en els límits de la legislació de protecció de dades. 

Diverses empreses espanyoles treballen des de fa temps en tecnologies similars per al cribat de la informació, però, segons Bernat Amazon, s'ha avançat amb una contribució decisiva: una plataforma estàndard que simplifica l'ús de la tecnologia a les empreses, que només haurien de seleccionar les fonts de documents que s'han d'analitzar. I posa l'exemple d'un cotxe: mentre que les start-ups continuen treballant sobre la tecnologia del motor, la multinacional proveix ja el vehicle sencer. 

També et pot interessar

stats