Amaia Crespo, la primera ‘bibliotubera’ en valencià

ACICOM premia la creadora del canal Paper i Píxels com a millor ‘booktuber’ i difusora de la literatura parlant en la nostra llengua.

La ‘bibliotubera’ Amaia Crespo
La ‘bibliotubera’ Amaia Crespo

Li diuen Amaia Crespo i és bibliotubera. De fet, la primera que va desenvolupar un canal en YouTube per a parlar de llibres en valencià. Aquesta iniciativa porta en marxa al voltant de quatre anys i mig i ara ha sigut reconeguda com la millor booktuber per l’Associació Ciutadana i Comunicació (ACICOM).

Què és una ‘bibliotubera’?

És una persona que té un canal de YouTube dedicat exclusivament a parlar de llibres, a fer-ne ressenyes, comentaris i temes relacionats amb el món del llibre.

Com definiries el teu canal? Quins trets el distingeixen?

Bàsicament el perfil d’edat, perquè el prototip de bibliotuber és un jove adolescent que recomana als seus iguals i sol tractar temes de literatura juvenil. Jo, com que soc més major, també parle d’altres gèneres i abaste més persones.  

Què et va motivar per a obrir un canal com a bibliotubera?bibliotubera

Ja consumia canals de booktubers en diferents llengües. També vaig començar a documentar-me per a un llibre que estava escrivint i contemplava la idea que un dels protagonistes fora un booktuber. Finalment, no la vaig fer però sí que em va animar la idea.

Quina és la teua rutina a l’hora de publicar?

Generalment tracte de fer-ho una volta a la setmana, cada dilluns solc penjar en el web un vídeo nou.

Vas ser pionera i a més publicant en valencià.

Per a mi va ser una elecció natural, perquè fa quatre anys no hi havia radiotelevisió pública. El fet que ara tornem a tindre’n una ha animat la gent a seguir. Ha sigut un “efecte dòmino”. Normalment, quan et fas un canal de YouTube penses tindre molts seguidors i per tant, en llengües amb molts parlants, però hi havia un públic potencial.

Amalia Crespo és Paper i Píxels en YouTube. A banda de bibliotubera és filòloga, correctora lingüística, traductora i autora de llibres de literatura infantil. 

També et pot interessar

stats