Alternar vacunes diferents de Covid-19 augmenta les reaccions lleus

Les troballes d'un estudi suggereixen que els calendaris de dosis mixtes de Pfizer i AstraZeneca podrien resultar en un increment en les absències laborals el dia després de la immunització

Un agent de la Guàrdia Civil rep una dosi de la vacuna contra la Covid-19 a la Comunitat Valenciana
Un agent de la Guàrdia Civil rep una dosi de la vacuna contra la Covid-19 a la Comunitat Valenciana / Morel (Efe)

Les troballes preliminars d'un estudi difós en la revista The Lancet apunten al fet que alternar dosis de diferents vacunes contra la Covid-19 provoca reaccions lleus i moderades més freqüents que si se segueixen els calendaris estàndard de vacunació, amb dues injeccions del mateix preparat.

Un equip liderat per experts de la Universitat d'Oxford va posar en marxa al començament d'enguany una investigació a fi d'indagar sobre els efectes de la combinació de dues dosis de preparats fabricats per diferents farmacèutiques i han vist que això incrementa l'anomenada reactogenicitat. Amb aquest terme s'al·ludeix a les reaccions adverses comunes esperables d'una vacuna, com una resposta immunitària excessiva, febre o dolor al braç en el lloc de la injecció.

Els experts han trobat que quan es deixava entre les dosis un interval de quatre setmanes, aplicar els calendaris de "mescles" (Pfizer-BionNTech, seguit d'Oxford-AstraZeneca i Oxford-AstraZeneca, seguit de PfizerBioNTech) genera més reaccions lleus o moderades després de la segona dosi que si s'atén el procediment estàndard de no combinar vacunes de diferents fabricants.

També han informat que qualsevol efecte advers derivat de la mescla va durar poc temps i han aclarit que no s'han detectat altres preocupacions relacionades amb la seguretat.

Les troballes de l'estudi suggereixen que "els calendaris de dosis mixtes podrien resultar en un increment en les absències laborals el dia després de la immunització, i és important considerar-lo a l'hora de planejar la immunització dels empleats de la cura sanitària", observa Snape. "De manera important no hi ha preocupacions relacionades amb la seguretat", ha dit l'expert, que ha assenyalat que l'estudi no determina si la resposta immunitària "es veurà afectada".

També et pot interessar

stats