Un dels tres geòlegs morts a la mina de Súria era d'Almoradí

La Generalitat de Catalunya obrirà una investigació per a aclarir les causes del “tràgic accident” després d'identificar els tres cadàvers, que ja han sigut recuperats

L'explotació minera, en una imatge d'arxiu
L'explotació minera, en una imatge d'arxiu / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
09 de març 2023 - 10:45 Actualitzat: 10 de març 2023 - 07:07

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha explicat aquest dijous de vesprada que els equips de rescat han pogut recuperar i identificar els cossos dels tres geòlegs morts després de quedar atrapats per una solsida en una mina de Súria, i ha detallat que es tracta de joves d'uns 30 anys. Un d'ells era d'Almoradí (Baix Segura), Manuel Victoriano, i tenia 29 anys. Els altres dos eren de Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona) i Colòmbia. Dues de les víctimes estudiaven el màster de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa, depenent de la Universitat Politècnica de Catalunya, segons ha confirmat el rector del centre universitari.

Fonts de la Universitat d'Alacant han confirmat que el jove mort a Súria va ser alumne seu. Han afegit, a més, que es troben molt afectats pel fatal incident. El jove mort del Baix Segura es va graduar en Geologia a la Universitat d'Alacant el 2016 i actualment estava acabant la seua tesi doctoral en Estratigrafia a la Universitat de Barcelona.

En declaracions als periodistes a Súria, Aragonès ha confirmat la mort dels tres geòlegs i ha traslladat el condol del govern a les famílies i companys i a l'empresa minera i el seu entorn. Així mateix, ha agraït la tasca dels equips d'emergència que han participat en els treballs per a estabilitzar la galeria i poder recuperar els cossos.

Una vegada identificats els cadàvers, el president català ha indicat que s'obrirà una investigació judicial per a aclarir les causes d'aquest "tràgic accident", amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra i el suport tècnic de la Subdirecció General de Mines de la Generalitat. Dues de les víctimes mortals són estudiants del màster de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa, depenent de la Universitat Politècnica de Catalunya, segons ha confirmat el rector del centre universitari.

Els Mossos d'Esquadra han rebut l'avís d'un despreniment de roca dins de les galeries poc abans de les 9 d'aquest matí, segons ha avançat TV3.  S'estima que en el torn de l'accident hi havia entre 200 i 300 persones empleades a l'explotació, que té una plantilla de més de 800 treballadors i treballadores.

Al voltant de la mina, propietat d'ICL Iberia Súria & Sallent, filial del grup israelià ICL, s'ha desplegat un ampli dispositiu d'emergències. Als mitjans de l'explotació s'han sumat nou dotacions de bombers —inclòs el Grup d'Actuacions Especials (GRAE)— unitats de subsol, muntanya i la canina dels Mossos i una dotació d'emergències, composta per dues unitats terrestres, dos helicòpters medicalitzats i equips de psicòlegs.

L'Ajuntament de Súria ha declarat dos dies de dol oficial per l’accident i ha suspés tots els actes programats durant aquest temps.

Quatre morts en explotacions de l'empresa

Dos treballadors van morir en un altre accident a la mateixa mina el 2013, després de caure'ls el sostre d'una galeria.

El 2020, l'empresa va tancar una explotació veïna a la mina de Vilafruns (Barcelona) després de la mort en dos accidents consecutius de dos operaris de Muntatges Rus, l'empresa amb què Iberpotash havia subcontractat la seguretat de les galeries, en contra del criteri sindical. No obstant això, aquesta externalització no s'aplicava a la mina de Súria.

En imatge, part del dispositiu d'emergències desplegat a la mina
En imatge, part del dispositiu d'emergències desplegat a la mina / Siu Wu (Efe)

També et pot interessar

stats