Almassora al·lega contra la nova norma de Costes per la regressió de les platges

Argumenten que la regressió és deu a les instal·lacions del port de Castelló i que no han guanyat mai terreny a la mar de forma artificial

Almassora, ahir
Imatge d'arxiu de la platja d'Almassora (Plana Alta) / Fabián Clausell

L'Ajuntament d'Almassora (Plana Alta) ha presentat al·legacions al Pla Estratègic Nacional per a la Protecció de la Costa enfront dels efectes del canvi climàtic a causa de l'afecció del port de Castelló i la regressió causada a les platges de la localitat.

El document, firmat per l'alcaldessa, Merche Galí, sol·licita la discriminació positiva de les localitats situades al sud d'aquesta classe d'infraestructures pels efectes de regressió causats per les instal·lacions portuàries. A més, demana que es reconeguen les obligacions d'aquests recintes cap als municipis a què afecten.

Entre les consideracions que es fan en el document que elabora el Ministeri per a la Transició Ecològica, el consistori incideix en els estudis tècnics que acrediten que l'afecció dels ports sobre les costes veïnes "agreugen els efectes de la regressió i empitjoren els efectes dels temporals".

"Ens agradaria que en el document que s'està treballant es donara una visió diferenciada per a aquells municipis, com el nostre, que es troben al sud d'algun port", assenyala l'informe, en referència al seu litoral.

Costa desapareguda

Almassora defén que amb les successives ampliacions del port de Castelló, la seua costa ha anat desapareixent i que tenen constància de propietats que ara es troben submergides en l'aigua.

Per això, el municipi s'oposa a la consideració de les explotacions excessives de la costa que apareixen en el pla de Costes com a greus amenaces per a la integritat del litoral.

"És possible que en altres localitats ocórrega així, però a Almassora en cap moment de la història s'ha guanyat terreny a la mar de manera artificial", afirma la resposta municipal. "És més, tenim testimonis gràfics i documentals que demostren tot el contrari", abunda.

Per això, la missiva municipal prega que prevalga un tracte de discriminació positiva cap als que pateixen els efectes de la regressió costanera, no sols per les dinàmiques naturals i pel canvi climàtic, sinó perquè tenen algun element a prop, com és un port que agreuja i accelera aquests processos.

També et pot interessar

stats