Alliberen 10 dones prostituïdes a Màlaga que vivien en condicions infrahumanes

En aquesta operació contra el tràfic d’éssers humans, han detingut 15 integrants d’una xarxa criminal de prostitució.

Imatges de l'operació policial.

La Policia Nacional ha desarticulat una organització d’origen nigerià assentada a Màlaga i ha alliberat 10 dones prostituïdes que vivien en condicions infrahumanes. En la mateixa operació, els agents han detingut 15 integrants d’aquesta xarxa criminal.

Les víctimes eren captades a Nigèria i traslladades fins a Espanya, on es prostituïen en clubs de la província de Màlaga i al polígon industrial Guadalhorce de la capital malaguenya.

Contreien un deute amb l’organització que oscil·lava entre 25.000 i 55.000 euros, i eren obligades a exercir la prostitució durant llargues jornades. Els agents han desarticulat la branca encarregada del trasllat dels diners que obtenien de l’explotació sexual fins a Nigèria.

La investigació va començar a final de 2017 amb a la declaració d’una víctima captada a Nigèria a principi del mateix any. Després de ser traslladada a Espanya, l’explotaren sexualment durant 8 mesos al polígon Gualdahorce, a Màlaga.

Organització encapçalada per una dona

L’organització l’encapçalava una dona que residia a Nigèria, i que s’encarregava de la captació de víctimes a aquest país, dones en una situació econòmica precària. Els exigia entre 25.000 i 55.000 euros i els feia creure que els pagaments serien fàcils d’afrontar i que al cap de pocs mesos hi haurien satisfet el deute.

El compromís es consolidava mitjançant rituals de vudú que es realitzaven tant a Nigèria com a Màlaga, i que constituïa un mecanisme de control ja que, en cas d’incompliment, les víctimes creien que tant elles com les seues famílies patirien mals pels quals, finalment, moririen.

La ruta terrestre Nigèria-Níger-Líbia era la més perillosa, atés que les víctimes havien de travessar el desert i, una vegada a Líbia, estar diversos mesos en un campament on patien tot tipus de vexacions i abusos fins que se’n pujaven a una embarcació rumb a Itàlia.

Els policies van constatar la professionalització i el volum de guanys de l’organització des de l’any 2017, en detectar que van començar a traslladar les víctimes en avió directament des de Nigèria fins a Màlaga. D’aquesta forma, s’asseguraven que les víctimes arribaren ràpidament a Espanya i que l’ocupació de l’avió augmentara el deute exigit.

Segons la Policia Nacional, com és habitual en aquest tipus de delictes, informaven les dones que havien contret un deute amb l’organització i que havien d’exercir la prostitució tots els dies de la setmana durant jornades molt llargues.

Quinze persones d’aquesta xarxa han sigut detingudes: 13 a Màlaga, una a Madrid i una altra a Algesires, a Cadis. En els sis registres efectuats en diversos domicilis de Màlaga, s’han intervingut 53.000 euros i 11.000 lliures, així com ordinadors, telèfons mòbils, documentació relacionada amb les víctimes i objectes usats en el vudú.

223 víctimes alliberades durant el 2018

Enguany, la Policia Nacional ha dut a terme unes 500 operacions contra el tràfic i l’explotació sexual en les quals han arribat a més de 1.200 detencions i han alliberat 223 víctimes. 

El telèfon 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es, atesos per agents de policia especialitzats en la matèria durant les 24 hores del dia, han rebut 1.992 comunicacions ─900 telefonades i 1.092 correus─. Gràcies a estos mitjans, els agents han rebut informacions operatives útils que han culminat en detencions de criminals i en l’alliberament de dones obligades a exercir la prostitució.

També et pot interessar

stats