Alerten de l'alt consum de fàrmacs entre les treballadores de residències

CCOO-PV apunta que prenen antiinflamatoris contra el dolor muscular i ansiolítics contra l'estrés per a suportar la càrrega de treball.

Imatge d'arxiu d'un home en una residència
Imatge d'arxiu d'un home en una residència / Arxiu

El sindicat CCOO PV alerta sobre l'elevat consum de psicofàrmacs entre les treballadores de les residències de majors per a pal·liar el dolor muscular i l'ansietat provocats per les "dures condicions laborals" i les "excessives càrregues de treball físic que han de suportar".

Així, s'ha posat de manifest durant la jornada "Els teus drets, la teua millor medicina", que aquest dimecres celebra la Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de CCOO PV per a visibilitzar la càrrega de treball físic en un sector que ocupa en la Comunitat 15.000 treballadors, més del 90% dones.

Segons la responsable de Salut Laboral, Irene Álvarez, l'última enquesta sobre consums de substàncies psicoactives en l'àmbit laboral a Espanya, realitzat en 2014, assenyala que el 21,8 per cent de les treballadores de més de 55 anys consumeixen hipnosedants i psicofàrmacs.

Les dades reflecteixen, segons el sindicat, que les treballadores de residències de majors es veuen obligades, en moltes ocasions, a un "elevat consum de fàrmacs i psicofàrmacs" per a pal·liar dolors musculars i rebaixar el nivell d'ansietat, "consum que, en massa ocasions, deriva en addiccions que tenen origen laboral". Es tracta d'un "policonsum", ja que uns medicaments els porten a prendre uns altres per a pal·liar els efectes dels primers.

Sense recepta mèdica

S'administren especialment analgèsics o antiinflamatoris i relaxants per a alleugerir el doctor muscular "moltes vegades no receptats per un professional", i posteriorment ansiolítics per a tractar l'estrés i l'ansietat per les altes càrregues i ritmes de treball.

CCOO PV exigeix que s'avaluen adequadament els riscs als quals estan sotmesos aquestes treballadores, que es millore significativament la vigilància preventiva de la salut i que es garantisca una formació adequada per a cada lloc de treball, cobrint aspectes tècnics i relacionals en les residències.

També et pot interessar

stats