Alerten de la "forta presència" de xinxes dels llits a Espanya

L'Associació Nacional d'Empreses de Sanitat Ambiental avisa d'un "problema molt greu" de salut pública

Imatge de recurs de xinxes de llit
Imatge de recurs de xinxes dels llits

La reactivació del turisme després de la pandèmia i les constants onades de calor han propiciat la reaparició a Espanya de les xinxes dels llits, inclosa una nova espècie d'origen asiàtic: la xinxa dels llits tropical o Cimex hemipterus.

Segons un comunicat de l'Associació Nacional d'Empreses de Sanitat Ambiental (Anecpla) les xinxes, que ja tenen "una forta presència" a Espanya, s'han convertit en problema emergent de salut pública que pot qualificar-se de "molt greu".

Assenyalen, a més, que pot arribar a fer-se crònic, per la qual cosa reclama la "necessària col·laboració" de les administracions perquè transcendisca de l'àmbit privat a l'àmbit institucional, a fi de portar un control més rigorós.

"La globalització, els alts nivells de contaminació i el progressiu augment de les temperatures per al canvi climàtic són algunes de les causes darrere d'aquest ressorgiment de les xinxes a Europa", segons el director general d'Anecpla, Jorge Galván, qui ha assegurat que les poblacions de xinxes a tot el món s'incrementen un 500% cada any.

Aquest insecte de cinc a sis mil·límetres de longitud, Cimex lectularius, es va erradicar a Europa després de la Segona Guerra Mundial, però va tornar "amb força" al Vell Continent en els anys 90 del segle XX i "no ha parat de créixer des de llavors".

Per la seua minúscula grandària, és freqüent que aquests paràsits "exercisquen de polissons entre la roba o la maleta" i provoquen "noves infestacions en llars, hotels o apartaments", on nien no sols en els matalafs, sinó també en llençols, mobles, butaques o roba.

Galván ha advertit que "cap allotjament per moltes estreles que acumule" està lliure de patir la seua presència i, a més, "sol ser habitual que no sols les patim en el lloc d'estiueig sinó que ens les emportem amb nosaltres en la maleta de tornada a casa".

A més, recentment s'ha detectat a Espanya la presència d'una nova espècie: la xinxa dels llits tropical o Cimex hemipterus, originari d'Àsia i que en els últims anys està colonitzant Austràlia, els EUA i Europa.

Es tracta d'una espècie "molt resistent als insecticides convencionals", que fins i tot podria convertir-se en un vector de risc com a transmissor de malalties.

També et pot interessar

stats