Alerten d’una nova estafa a través de Bizum: sol·liciten diners en lloc d’enviar-ne

Aquest nou frau s'estaria duent a terme a través de plataformes de compravenda, com Milanuncios, Vinted o Wallapop

Mostra de l'estafa per Bizum
Mostra de l'estafa per Bizum / Oficina de Seguretat de l’Internauta

L’Oficina de Seguretat de l’Internauta ha alertat d’una nova estratègia d’estafa a través de l'aplicació Bizum, que principalment estaria destinada a venedors de productes que requerisquen el pagament per aquesta plataforma. 

Segons detallen en un comunicat, els ciberdelinqüents, encoberts com a suposats compradors, intenten enganyar la víctima, el venedor, mostrant-se interessats a comprar el producte que té en venda i proposen realitzar la transacció a través de Bizum. Però, en lloc de realitzar el pagament, envien una sol·licitud de diners al venedor, que en cas d'acceptar estarà pagant la quantia al suposat comprador.

Com revertir l’operació?

Tal com expliquen des de l’oficina, dependent de l’Institut Nacional de Ciberseguretat, en cas d’haver acceptat l’enviament de diners, en primer lloc han de contactar amb l’entitat bancària per a informar-los del que ha succeït. Bizum realitza l'operació de manera immediata i no és possible revertir l'operació en la majoria dels casos, recorden.

A més, se n’ha de reportar a la plataforma de compravenda en què el ciberdelinqüent s’ha posat en contacte amb el venedor. En cas necessari, també s’hauria de denunciar davant les forces i cossos de seguretat de l'Estat (FCSE) i recopilar totes les proves de què es disposen. 

S’estén per plataformes en línia de compravenda

Aquest nou intent d'estafa s'estaria duent a terme principalment a través de plataformes de compravenda, com Milanuncios, Vinted o Wallapop, en què qualsevol usuari pot posar a la venda un article. És en aquest moment, diuen des de l’Oficina de Seguretat de l’Internauta, quan els ciberdelinqüents aprofiten per a contactar amb les víctimes, els venedors, disfressant-se de supòsits compradors.

També et pot interessar

stats