Alerten la Creu Roja de suplantacions per a intentar enganyar refugiades ucraïneses que arriben en tren a València

Cada vegada són més les veus que adverteixen de la proliferació de màfies que trafiquen amb persones, especialment perilloses per a les dones i la xicalla

Voluntaris de Creu Roja a l'estació Joaquim Sorolla de València
Voluntaris de Creu Roja, a l'estació Joaquim Sorolla de València / Twitter: @CruzRojaVLC

Dues refugiades ucraïneses denuncien haver sigut enganyades per una dona que va contactar amb elles, fent-se passar per personal de la Creu Roja, per a intentar que se n'anaren amb ella només arribar a València. Els fets passaren aquest dimecres, quan aquestes dues dones arribaren amb un grup de 90 persones ucraïneses a l'estació de Joaquim Sorolla, on els esperaven voluntaris de l'entitat per a gestionar l'acollida. 

Segons relataren les dones a l'ONG, que ha confirmat els fets a À Punt, la suposada estafadora els va telefonar abans de viatjar cap a València i els va dir que havien d'avisar-la quan arribaren a la destinació perquè anara a arreplegar-les. L'engany va descobrir-se quan elles, en baixar del tren, un AVE procedent de París, van veure que ja hi havia membres de Creu Roja esperant-les en l'andana sense que els hagueren cridat. L'entitat ha explicat que ells no telefonen a ningú i que no tenen aquesta manera de treballar, per la qual cosa aquestes telefonades en el seu nom els han posat en alerta. L'incident està ja en mans de les autoritats policials, que reforçaran la vigilància en les arribades de refugiats per via ferroviària per a previndre la proliferació de màfies que trafiquen amb persones. 

Cada vegada són més les veus que adverteixen de la presència en les fronteres amb Ucraïna d'aquests grups, que busquen aprofitar-se especialment de dones i xicalla. En els últims dies la Generalitat i l'Ajuntament de València han alertat que s'hi han detectat casos: "Hem tingut confirmacions de màfies que van allà a buscar sobretot les persones més vulnerables, dones i xiquetes i xiquets per a fer tràfic de persones i òrgans, amb fins d'explotació sexual i laboral", afirmava la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra. Es demana a la ciutadania que no acudisca a les fronteres ucraïneses amb vehicles privats per a no augmentar el descontrol en les entrades i eixides del país i donar ales al tràfic de persones i que les acollides es porten a terme pels canals oficials. 

També s’ha pronunciat sobre aquests fets el regidor de Protecció Ciutadana de València, Aarón Cano, que ha afirmat que aquest succés evidencia que les màfies estan aprofitant l'"alta vulnerabilitat" de les persones que fugen de la guerra a Ucraïna per a intentar explotar-les.

Cano ha anunciat que, a partir d'ara, hi haurà "presència permanentment" de la Policia Local en cada comboi de persones refugiades que arribe a l'estació de l'AVE de València, per a "donar seguretat", confirmar que tots els tràmits es fan com correspon i continuar col·laborant amb la Creu Roja.

El succés s'ha comunicat a la delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, ja que segons ha assenyalat Cano la competència d'investigació sobre les màfies correspon a la Policia Nacional, amb la finalitat que a tot Espanya estiguen atents per si també està ocorrent en altres punts. 

També et pot interessar

stats