Alerta per la presència d'histamina en llandes de tonyina a la Comunitat Valenciana

Són lots de llandes de tonyina en oli de gira-sol de les marques Montey i Didilo d'un quilo

Imatge d'arxiu d'una llauna de tonyina
Imatge d'arxiu d'una llanda de tonyina / Shutterstock

Un lot de llandes de tonyina en conserva distribuïts a la Comunitat Valenciana els retiraran del mercat per haver-se detectat la presència d'histamina, segons ha informat l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN).

Ha sigut la comunitat autònoma de La Rioja la que a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI) ha informat l'Agència de la presència d'histamina en conserva de tonyina en oli de gira-sol de les marques Montey i Didilo d'un quilo amb data de caducitat el 8 de febrer del 2027.

No hi ha constància a Espanya de cap cas notificat associat a aquesta alerta, però el Ministeri de Consum recomana a les persones que tinguen al domicili els productes inclosos en aquesta alerta que no els consumisquen i els tornen al punt de compra. No es descarta que puga haver-se distribuït en altres comunitats autònomes, a més de la Comunitat Valenciana.

Què és la histamina?

La histamina és una substància inflamatòria que es produeix naturalment en el cos. És un potent vasodilatador que pot ser alliberat en reaccions al·lèrgiques enfront d'al·lergògens com la pols, el pol·len, floridura, etc. però, d'altra banda, la histamina pot generar-se per l'acció de microorganismes sobre la carn d'alguns aliments, sobretot en el peix.

Segons adverteix el Ministeri de Consum, les dues causes principals d'intoxicació histamínica són la manipulació antihigiènica del peix o la conservació a temperatures inadequades. 

També et pot interessar

stats