Alcohòlics Anònims celebra 87 anys ajudant persones a deixar de beure

El psicòleg Javier Velasco demana no estigmatitzar qui pateix alcoholisme: "És una hipocresia en una societat en què la droga per antonomàsia és l'alcohol"

Una trentena de grups d'Alcohòlics Anònims ajuden cada any a deixar la beguda a milers de valencians
Una reunió d'Alcohòlics Anònims / À Punt NTC

Alcohòlics Anònims està d'aniversari. L'efemèride no és menor: aquest divendres, 10 de juny, compleix 87 anys de vida, al servei de la societat i donant suport a les persones que pateixen l'addició. Era un 10 de juny, però del 1935, quan els cofundadors, els nord-americans Bill Wilson i el doctor Bob van trobar la "solució" que ajuda els i les alcohòliques a deixar de veure: "Un alcohòlic parla amb un altre alcohòlic".

Aquesta és, precisament, la filosofia amb què treballen els grups de suport que ha posat en marxa l'entitat en tot el món. Les persones que acudeixen a les trobades periòdiques que se celebren mai es troben amb professionals, sinó que troben gent en la mateixa situació, perquè es tracta d'un grup d'ajuda mútua. "Treballen a soles, i és una manera molt interessant des del punt de vista psicològic", explica el psicòleg d'Alcohòlics Anònims Javier Velasco, entrevistat en Les notícies del matí. L'objectiu és que, quan algú necessite ajuda per a deixar l'addicció o estiga interessat a conéixer o participar en aquest programa de recuperació, sempre trobe un interlocutor amb qui poder parlar i que l'escolte. "El programa es basa en un canvi personal que té com a fonament fer una autoanàlisi de com estan, com se senten, per què han sigut febles davant de l'alcohol... i anar superant a poc a poc la situació en l'àmbit personal per a després poder restituir el mal que han fet en l'esfera social, laboral i familiar", ha assenyalat l'expert.

La primera dificultat, la més grossa, és acceptar que u té problemes amb l'alcohol Javier Velasco - Psicòleg d'Alcohòlics Anònims

Velasco ha explicat que el primer pas, la dificultat més grossa que s'ha de superar per a eixir de l'alcoholisme és l'acceptació de problema: "Cal assumir que tu no controles l'alcohol, sinó que ell et controla a tu", ha resumit el psicòleg, que insta les persones afectades per aquesta malaltia a demanar ajuda, siga a algun professional o acudint a Alcohòlics Anònims. Segons ha remarcat, hi ha diverses maneres d'abordar l'addicció, tot i que a parer seu aquesta última opció és "la més eficaç".

En tot cas, l'especialista ha deixat clar en els micròfons d'À Punt que l'alcoholisme és una malaltia que no distingeix entre classes socials, per tant, no hi ha un perfil definit d'alcohòlic o alcohòlica. "Està present en tots els sectors: acadèmic, econòmic i altres tants", ha dit. Per això, ha lamentat "l'estigmatització moral" que freqüentment pateixen les persones alcohòliques "com si no fora un problema de salut sinó de vici". Un fenomen que s'accentua en el cas de les dones. "És una hipocresia, perquè som una societat en què la droga per antonomàsia és l'alcohol", ha criticat.

També et pot interessar

stats