Alberto Ibáñez, secretari autonòmic d'Inclusió: "Ens està costant canviar inèrcies en l'administració"

Coincidint amb les mobilitzacions de Pobresa Zero, ‘La qüestió’ d’aquest divendres ha abordat la lluita contra la pobresa amb veus expertes, periodistes i ONG.

Alberto Ibáñez, secretari autonòmic d'Inclusió
Alberto Ibáñez, secretari autonòmic d'Inclusió

El secretari autonòmic d'Inclusió, Alberto Ibáñez, ha sigut l'entrevistat principal del programa La qüestió d'aquest divendres. Amb el títol “Geografia de la pobresa”, l'espai de reflexió de la televisió d'À Punt ha analitzat aquest fenomen global que, a la Comunitat Valenciana afecta un 31% de la població, el percentatge de persones que, es calcula, estan en risc de pobresa o d’exclusió social

Ibáñez ha qualificat d'"indecent" aquesta situació i ha assegurat que la lluita contra la pobresa i les desigualtats han sigut prioritat per al Consell des del primer moment, "i la prova és que quan es va parir el govern del Botànic, la qüestió social va ocupar, per primera vegada, la vicepresidència". Malgrat això, per al secretari autonòmic d'Inclusió, "ens està costant canviar inèrcies en l'administració", perquè "hem hagut de mantindre la casa, a més de reconstruir-la", i ha citat com a exemple la Renda Valenciana d'Inclusió, que "necessitarà d'un temps per a ser implementada". 

Preguntat per Jèssica Crespo sobre el paper de l'administració en la lluita contra la pobresa, Alberto Ibáñez ha assegurat que "l’administració ha fet moltes coses malament. La primera, no tindre mitjans per a poder atendre aquesta realitat. La Comunitat Valenciana està en una situació d'empobriment i malgrat això té un finançament injust". Per a Ibáñez, la manca de funcionariat també explica que "projectes que s'aproven des del govern, i que compten amb el consens de la gent, no acaben d'implementar-se". A més, ha anunciat el compromís d'aportar el 0,2 % dels pressupostos de la  Generalitat a la Cooperació Internacional, en camí del compliment del 0,7%.

Aquesta setmana La qüestió  ha donat també veu a diferents entitats que treballen en l'àmbit de l'acció social i de la cooperació, així com professionals de la comunicació lligats al Tercer Sector i als Drets Humans. Des d’eixe àmbit, han reclamat més fets i polítiques consumades, i una major conscienciació que, darrere de cada xifra, hi ha un rostre. En aquest sentit, per a Fernando del Rosario, expresident de Creu Roja, "a més de donar xifres, que són necessàries, s'ha de fer un pas més enllà: cada unitat d'aquestes xifres és una persona, amb tota la seua dignitat, i cal apropar-se a elles". Des de Pobresa Zero, la seua portaveu, Maite Puertes, ha convidat a lluitar contra el que ha anomenat "pobresa de consciència". 

També et pot interessar

stats