Alba Miquel: "Vaig veure que la falla em queia damunt i vaig intentar córrer, però les cames no em reaccionaven"

La fallera major de la comissió El Charco relata a À Punt el col·lapse del monument, que l'ha ferida en una cama i li ha trencat el genoll a un altre faller

Entrevista a Alba Miquel Nieto, fallera major de la comissió d'El Charco de Catarroja / Muntatge: Marta Galindo

Catarroja, 22:30 hores de la nit de dimecres. Un grapat de membres de la falla d’El Charco, una de les més importants i voluminoses del municipi, ajuden l'artista a rematar la Plantà en mig de la pluja. De sobte les precipitacions agarren força i l'aiguat i una ventada tomben el monument, una estructura de tretze metres, que cau damunt de la fallera major, Alba Miquel Nieto, i d'un dels fallers.

"Estava fent-me fotos, vaig sentir com cridaven 'compte, compte!', em vaig girar i vaig veure que la falla em queia damunt. Vaig intentar córrer, però les cames no em reaccionaven i em vaig fer un ouet en un forat, entre dos ninots, amagadeta", ha explicat emocionada la fallera major als micròfons d'À Punt. Té una lesió al turmell, poca cosa per al que podia haver sigut.

El vicepresident de la comissió, Juan López Nácher, explica que Alba va tindre la sort de quedar en el forat de metre i mig que separava els dos remats de la falla. "Va ser molta casualitat, perquè si l’haguera colpejat un dels ninots del remat, a eixa altura, estaríem parlant d'una altra cosa", assegura Nácher.

Un altre faller de 42 anys, que també estava a la base del monument quan va col·lapsar, va rebre un fort colp a la cama. Té el genoll trencat i està en observació a l'hospital La Fe de València a l'espera d'una possible intervenció quirúrgica.

Mauricio Moreria, l'artista, va tindre més fortuna i només va caure de l'escala. Ens descriu una mena de tornado que, segons assegura, va alçar la falla en l'aire, la va girar i la va fer caure de costat. "Ha caigut de manera estranya i gràcies a això hi ha hagut temps per a eixir", explica.

"Vaig veure com venien a socórrer-me, no recorde mot més, és com que no vull assimilar el que ha passat", afig Alba Miquel. "Em dol molt veure la meua falla en terra", lamenta la fallera major, que encara no recuperada del xoc, s'esforça per eixugar-se les llàgrimes i recompondre's. "Vull celebrar que estic viva, que l'altra persona també ho està. Tinc perruqueria en una estona i faré el possible per vestir-me; si no en tacons, en xancles", assegura la màxima representant d’El Charco, que creu que "aquestes falles estan maleïdes perquè volien cremar-se el 2020". Miquel ja pensa en l'any que ve. La comissió li ha assegurat que pot repetir com a fallera major i espera llavors poder celebrar unes festes amb normalitat.

L'incident té lloc en el 40 aniversari de la comissió, que en la seua història ja ha vist desplomar-se dos monuments. L'oratge també va fer de les seues el 1998, però causant menys desperfectes que enguany, ja que ara el monument al complet haurà de cremar-se a terra. Els fallers ens asseguren, però, que la comissió s'enforteix en els moments difícils. Ho creu fermament Alba Miguel, que anticipa que l'any vinent "ressorgiran de les cendres, com l'au fènix".

També et pot interessar