Alacant vol que les Fogueres de Sant Joan siguen Patrimoni de la Humanitat

El Ple de l'Ajuntament d'Alacant aprova per unanimitat iniciar els tràmits per a sol·licitar-ho a la Unesco.

Foguera de Florida Portazgo
Foguera de Florida Portazgo / Foto: Fernando Pastor (cc-by-sa)

El Ple de l'Ajuntament d'Alacant ha aprovat per unanimitat demanar a la Unesco que reconega les Fogueres de Sant Joan com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, distinció que ja tenen les Falles de València.

La presidenta de la Federació de les Fogueres d'Alacant, Antonia Martín-Zarco Marín, ha defés la festa major de la ciutat com a "expressió d'una creativitat col·lectiva que uneix art, cultura i patrimoni". La candidatura per a la Unesco és un projecte que la federació treballa des del 2016, després d'haver aconseguit el reconeixement com a Bé d'Interés Cultural i Immaterial el 2014 pel Consell de la Generalitat. A més a més, des del 1983 són festes d'interés turístic internacional, i festa oficial d'Alacant des del 1999.

Les Fogueres de Sant Joan se celebren a Alacant des de l'any 1928, però el seu origen es pot remuntar al vella costum, encara vigent en alguns lloc del territori valencià, de cremar mobles vells i trastos fets malbé la nit de Sant Joan. Martín-Zarco reconeix que és "un procés llarg", igual que el que han hagut de recórrer les Falles, a les quals considera com "les germanes del foc".

També et pot interessar

stats