Nit tòrrida a Alacant amb la temperatura més alta dels últims 150 anys

La ciutat no baixa dels 24,8 graus i iguala el rècord que ja va anotar a finals de juny el 2005. Els municipis pròxims passen la nit a més de vint graus

El termòmetre no ha baixat del 24,8 graus durant la matinada a Alacant
El termòmetre no ha baixat de 24,8 °C durant la matinada a Alacant / À Punt NTC

Alacant ha tingut la mínima més alta registrada en una primera quinzena de juny dels últims 150 anys, des que l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), disposa de dades. La ciutat no ha baixat durant la nit dels 24,8 graus, el mateix rècord que ja va assolir Alacant el 2005, encara que en aquella ocasió era més de vint dies després, ja a l'estiu astronòmic, ja que era un 28 de juny, com apunten des d’este organisme meteorològic. En la resta del litoral valencià, especialment el de la meitat sud, també han quedat a les portes d’una nit tòrrida, ja que moltes mínimes han estat prop de 25 graus.

Pel que fa a la mínima que s’ha registrat durant la matinada de divendres a la ciutat d’Alacant, de 24,8 graus —encara cal esperar que finalitze el dia per a donar-la per confirmada—, “iguala el rècord de mínima més alta al juny”.

L'única diferència respecte al rècord que ja es va assolir el 28 de juny del 2005 està en el fet que en aquella ocasió va ser més de vint dies després, com advertia José Ángel Núñez, cap de Climatologia d’Aemet a la Comunitat Valenciana. Fins ara mai s’havia registrat una mínima així la primera quinzena de juny.

En punts pròxims a Alacant, com ara Benidorm (24,9 °C), Elx (24,1 °C), l’aeroport d’Alacant-Elx (23,7 °C) o, més al sud, Rojals (22,9 °C), també ha faltat poc perquè la nit es considerara tòrrida, un fenomen que sol produir-se en estiu, quan el mercuri no baixa dels 25 °C.

Tot fa pensar que la passada no serà l'única nit càlida que ens espera. Núñez apuntava que les dos pròximes també ho seran, perquè la massa d’aire càlid, culpable també de cobrir de pols amb suspensió el nostre territori, ens acompanyarà fins diumenge i evitarà que baixen les temperatures nocturnes.

Esta massa també serà la responsable de les tempestes que agranaran dissabte les comarques d’interior —a pesar que puntualment poden arribar a la costa— i que poden anar acompanyades de granís i fortes ràfegues de vent.

També et pot interessar

stats