Alacant registra el primer positiu per xilel·la d'Europa en albercoquer

Teulada, Xàbia, Dénia i el Poble Nou de Benitatxell amplien a 60 municipis la llista dels termes afectats pel bacteri.

Teulada, Xàbia, Dénia i el Poble Nou de Benitatxell amplien a 60 municipis la llista dels termes afectats pel bacteri
Teulada, Xàbia, Dénia i el Poble Nou de Benitatxell amplien a 60 municipis la llista dels termes afectats pel bacteri / Europa Press

La Conselleria d’Agricultura ha informat de la detecció del primer positiu per Xylella fastidiosa en un albercoquer de les comarques d'Alacant. Segons els registres de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), es tractaria també del primer cas de Prunus  armeniaca infectat a tot Europa pel bacteri vegetal, del qual només consta una detecció anterior als Estats Units en aquest arbre fruiter.

La Conselleria d’Agricultura ha explicat que es tracta d’un únic exemplar d’albercoquer i que l’arbre contaminat estava en una parcel·la d’ametlers afectats per la xilel·la. 

L'albercoquer (Prunus  armeniaca) és una de les 563 espècies vegetals reconegudes per la literatura científica com a potencials hostes del patogen.

La informació ha sigut facilitada en la reunió que la consellera  Elena Cebrián i els tècnics del departament han mantingut aquest dilluns amb representats del sector agrari, per tal d’actualitzar les dades sobre l’epidèmia de xilel·la que afecta els ametlers del nord d’Alacant.

L’informe, el nové que s’ha difós des de la primera detecció, en juny de 2017, constata 231 positius nous i la presència de l’epidèmia en quatre municipis més: Teulada, Xàbia, Dénia i el Poble Nou de Benitatxell. Els nous contagis estenen així l’àrea demarcada –subjecta a controls i mesures de sanitat vegetal més estrictes– de 87.832 a 101.003 hectàrees i amplien el mapa del contagi cap a la zona est i nord-oest d’Alacant.

Durant la reunió els representants de la Conselleria d'Agricultura també han comunicat que es facilitarà el sistema per a demostrar la propietat de les parcel·les dels productors afectats, amb l'objectiu d'accelerar la sol·licitud i percepció de les indemnitzacions.

60 municipis afectats a les comarques del sud

26 municipis de les comarques de la Marina Alta, la Marina Baixa i el Comtat estan afectats en el seu terme de forma íntegra per l’epidèmia i 34 més de forma parcial. 

Totes les deteccions corresponen a la varietat múltiplex ST6 de xilel·la, una soca que afecta principalment ametlers adults a la Comunitat Valenciana però que també s’ha detectat en exemplars de camamilla i romaní, entre altres espècies ornamentals.

La Xylella fastidiosa és un perillós bacteri vegetal contra el qual no hi ha cura coneguda. El seu control a les comarques alacantines obligarà a arrancar més de 70.000 ametlers.

Els representants de la Conselleria d'Agricultura també han comunicat que es facilitarà el sistema per a demostrar la propietat de les parcel·les dels afectats, amb l'objectiu d'accelerar la sol·licitud i percepció de les indemnitzacions.

També et pot interessar

stats