Alacant celebra els 120 anys de l'arribada de l'aigua de Saix a la ciutat

Va suposar la fi dels problemes de subministrament de la ciutat que, fins aleshores, s'abastia de xicotets brolladors.

Font d'Alacant, testimoni dels 120 anys de l'arribada de l'aigua
Font d'Alacant, testimoni dels 120 anys de l'arribada de l'aigua / Europa Press

Hui fa 120 anys que va arribar l'aigua de Saix a la ciutat d'Alacant. L'any 1898 s'acabaven els problemes de subministrament d'aigua dolça de la ciutat que, fins aleshores, s'abastia de xicotets brolladors,  insuficients per a tota la població. 

Segons l'historiador Alfredo Campello, "en un principi, l'aigua provenia de l'Alcoraia, gràcies al marqués de Benalúa. Però amb l'arribada de l'aigua de Saix es va quedar sense les concessions". La primera font on va arribar l'aigua estava situada a l'antiga plaça de les Barques, coneguda ara com a plaça de Gabriel Miró o plaça de Correus. El mecanisme es basava en una canella amagada dins d'una rocalla d'on brollava l'aigua potable.

Per tal de recordar aquest fet que va millorar moltíssim el dia a dia dels alacantins i les alacantines, l'empresa Aguas de Alicante, encarregada de gestionar el subministrament d'aigua potable a la ciutat, ha programat un trimestre ple d'activitats. Una és una ruta literària per les fonts amb més història de la ciutat. Hui, l'Aiguadora de la plaça de Gabriel Miró és testimoni d'aquell temps. Però també la font del Pont, la de la plaça dels Estels o la de la porta del Mar van anar canviant la fisonomia de la ciutat barri per barri. 

Altres activitats programades són un concurs de curtmetratges, concerts i debats. Tota la informació la tenen en el lloc web d'Aguas de Alicante.

Al migdia s'ha celebrat un fòrum on els experts han analitzat quins són els reptes de futur de l'aigua a Alacant. 

També et pot interessar

stats