Alacant aprova l’ordenança del soroll perquè la ciutadania puga conciliar l’oci i el descans

La normativa naix d’un procés de participació ciutadana i multiplica per 8 l’import de les multes.

La nova ordenança exigirà un estudi acústic als locals amb terrassa
La nova ordenança exigirà un estudi acústic als locals amb terrassa

L’Ajuntament d’Alacant ha aprovat aquest dimarts el projecte de la nova ordenança de contaminació acústica i vibracions, més coneguda com ordenança del soroll. La nova normativa substitueix l’aprovada ara fa 27 anys i pretén solucionar el problema que suposa la conciliació de l’oci i el dret al descans del veïnat de la ciutat, especialment al centre durant els caps de setmana.

S’inclouen mesures per a combatre la contaminació acústica i es regulen les activitats veïnals a l’interior de les vivendes, en la via pública i en espais oberts. També es contemplen els problemes derivats de la instal·lació d’aparells a les edificacions, com ara sorolls i vibracions pels aires condicionats.

Respecte a les sancions, s’han ampliat. A més, la quantia de les greus multiplica per huit les contemplades en l’anterior ordenança, i passa de 600 a 12.000 euros.

Les festes i l’anomenat tardeo també tenen dedicat un capítol a l’ordenança. En el primer cas, el límit del soroll s’estableix en 90 decibels i en les mascletaes s’han graduat el temps màxim de set minuts. Pel que fa al tardeo, s’inclou un nou article que exigeix un estudi acústic als locals a l’aire lliure i amb terrassa. A més, per a celebrar comiats de fadrins amb xaranga s’haurà de demanar autorització. 

Crítiques del PSPV i Guanyar

La portaveu del PP en el consistori, Mari Carmen de España, assegura que es tracta d’una ordenança que ajudarà “a millorar la convivència en la ciutat i aconseguir així l’equilibri amb ple respecte del dret de tots, tant del descans d’uns com de l’oci d’altres”.

El PSPV, per la seua banda, critica el retard de “més d’un any” en l’aprovació de l’ordenança perquè els socialistes ja van deixar “un esborrany damunt la taula”, segons ha dit la portaveu, Eva Montesinos. Guanyar Alacant considera que cal treballar aquesta ordenança en una mesa específica i transversal que incloga també l’ordenança de la via pública.

El projecte ha tingut la participació ciutadana. S’han fet consultes i s’han incorporat la majoria de propostes veïnals rebudes. Aquesta ordenança serà tractada en la mesa del soroll i després haurà de ser aprovada, probablement, en el ple de març.

També et pot interessar

stats