Ajuntaments del Baix Segura denuncien que no han arribat els fons per a la reconstrucció després de la DANA

Segons la Generalitat, l’administració ha executat el 80% dels 200 milions d’euros, però els consistoris discrepen.

Els ajuntaments van haver de fer front amb els recursos propis a les necessitats quotidianes
Els ajuntaments van haver de fer front amb els recursos propis a les necessitats quotidianes / À Punt NTC

Un any després de la DANA que va assolar la comarca del Baix Segura, la paralització causada per l’emergència sanitària de la Covid-19 ha generat retards en l’arribada dels fons per a la reconstrucció.

La Unió Europea només ha entregat un 10 per cent de les ajudes promeses, i el govern central manté paralitzats els 6 milions d’euros consignats per part de la Diputació d’Alacant per a la comarca.

A més, segons fonts de la Generalitat, l’administració autonòmica sí que ha executat el 80% per cent dels 200 milions d’euros compromesos a ajudes de primera necessitat, però alguns alcaldes i alcaldesses amb què ha parlat À Punt Notícies ho neguen.

L’alcalde d’Oriola, Emilio Bascuñana, ha assegurat que encara no ha arribat cap ajuda al seu municipi, on la gestió de l’emergència ha costat cinc milions d’euros.

També María Gómez, alcaldessa d’Almoradí, ha explicat que, dels 430.000 euros en ajudes que la Generalitat va aprovar per a la població, només els han arribat 45.000.

Precisament a aquest municipi que va arribar a estar completament aïllat, aquest dissabte s’ha celebrat un acte commemoratiu del primer aniversari de les inundacions. La setmana que ve es presentarà en aquest municipi el pla Vega Renhace.

D’altra banda, a la Font de la Figuera les pluges van inundar completament les vies del tren, una infraestructura que l’Ajuntament reivindica des de fa tres dècades que estan mal plantejada i agreuja els problemes de les inundacions.

Així, el consistori ha decidit presentar per primera vegada una reclamació patrimonial al Ministeri de Transports i a ADIF, i ha demanat vora 550.000 euros per a reparar els danys causats per les inundacions de l’any passat.

Mentrestant, l’Ajuntament d’Ontinyent i la Generalitat encara treballen per a reparar els danys que la gota freda va causar al barri de la Cantereria i per evitar que la situació torne a repetir-se.

També et pot interessar

stats